Susan Bijl kiest voor ‘Green Friday’ bij Voedseltuin Rotterdam

Geïnspireerd door het initiatief van Dille & Kamille sloot SUSAN BIJL op Green Friday haar winkeldeuren om die dag de handen uit de mouwen te steken voor het ‘groene’ doel. Het team van de inmiddels wereldbekende iconische tassen ging aan de slag bij Voedseltuin. Lees hieronder hoe het team van SUSAN BIJL deze dag heeft ervaren – nogmaals enorm bedankt voor jullie betrokkenheid en inzet!

25 november 2022, de vierde vrijdag in november. De afgelopen jaren is deze dag bestempeld als ‘Black Friday’, een dag die in de markt wordt gezet als de ultieme kortingsdag waarop consumptie centraal staat. Wij kozen echter voor ‘Green Friday’. Voor het eerst waren onze winkels en webshop de hele dag gesloten als oproep om minder te consumeren. Bovendien wilden we onze tijd productiever besteden en ver weg besteden van alles wat met verkoop en consumptie te maken had.

Vrijwilligerswerk bij de Voedseltuin Rotterdam

Ons team belandde als vrijwilliger bij de Voedseltuin Rotterdam, een stadstuin, teelt groenten en fruit van het seizoen voor de Voedselbank en andere maatschappelijke projecten. Daarnaast is Voedseltuin Rotterdam ook een werkgelegenheidsproject voor mensen die getroffen zijn door werkloosheid en de lokale arbeidsmarkt.

 

En wat een dag was het! 

We kwamen aan in wat voelde als een groene oase midden in een industriegebied (het M4H-gebied). Om eerlijk te zijn, niet alleen industrieel. Voor degenen die bekend zijn met het zicht: Voedseltuin Rotterdam bevindt zich naast Atelier Van Lieshout, en in de tuin staan ​​ook enkele sculpturen van de buren.

Aangekomen in de tuin is een adembenemende traktatie. Om nog maar te zwijgen van het warme welkom dat we kregen van de mensen die de plek runnen.  Met slechts enkele vaste teamleden wordt de tuin onderhouden door een groot aantal vrijwilligers. Dat hoort bij het doel van de tuin: een open plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en iets kunnen doen, van voedsel produceren tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van vaardigheden.

Onze dag was gevuld met spitten, paden vrijmaken, delen van de tuin opruimen en 150 goodiebags klaarmaken voor kinderen in de buurt.

De tuin heeft elementen van permacultuurprincipes geïmplementeerd. Het algehele ontwerp is grondig doordacht, rekening houdend met wat waar zal groeien en hoe het andere onderdelen het beste kan dienen. Elk element in de Voedseltuin heeft meerdere functies. Door de hele tuin heen zijn diverse waterelementen aanwezig om zoveel mogelijk water op te vangen en vast te houden. De grond moet worden verzorgd om uitputting te voorkomen. We hebben geleerd dat sommige planten meer energie nodig hebben, en door ze te verplaatsen, kun je het energieniveau van zowel de plant als de bodem op peil houden. Dezelfde aanpak wordt toegepast op degenen die vrijwilligerswerk doen bij de Voedseltuin. Individuele kwaliteiten worden erkend en gekoesterd. In de keuken wordt huisgemaakt eten bereid voor wie aan het werk is, en iedereen is welkom voor een kopje thee.

Ga en ontdek! 

De belangrijkste afhaalmaaltijd voor ons: GA en bezoek! De tuin verkennen, de bezienswaardigheid leren kennen, eventueel iemand ontmoeten, een praatje maken, kijken of je kunt helpen? Of, als dit verhaal je van ver intrigeert: Voedseltuin Rotterdam is bijna volledig afhankelijk van giften en donaties van fondsen en bedrijven. Elke bijdrage is welkom, en ze zijn constant op zoek naar nieuwe ‘vrienden’. Als Vriend draag je bij aan duurzame voedselproductie voor mensen met een klein budget en de ontwikkeling van een groene, gezonde oase in de stad.

We komen zeker terug, misschien tot dan!