Hoe we met bladeren onze tuin klaarmaken voor de winter

Op de voedseltuin groeien nog tuinbonen, knoflook, boerenkool en andere koolsoorten. Er is nog een beetje pastinaak en schorseneren en we kunnen nog wat snijbiet oogsten. Maar verder laten we de tuin zo veel mogelijk met rust in de winter. Op de Voedseltuin werken we volgens de principes van permacultuur, Tom legt uit hoe ook u volgens deze principes de tuin winterklaar kan maken.

We laten de natuur zo veel mogelijk zijn eigen gang gaan.

In de winter is het tijd om het bodemleven zijn werk te laten doen en zelf de grond weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. We grijpen niet in maar we kunnen het bodemleven wel een beetje helpen. En dat doen we met bladeren.

We proberen het bodemleven zo na te bootsen dat het lijkt op wat er in een bos gebeurt. Daar vallen veel bladeren op de grond zonder dat iemand ze opruimt. Dit bladerdek zorgt er als een warme deken voor dat de grond niet al te hard bevriest.

Op de Voedseltuin staan niet zoveel bomen dus daarom laten we flink wat bladeren uit de omgeving naar ons toekomen om in de borders neer te leggen. Deze bladeren zijn ergens anders opgeruimd, maar wij zijn er heel erg blij mee en kunnen ze goed gebruiken.

Door het bladerdek kan het bodemleven lekker zijn gang gaan op de tuin. Als het hard gaat vriezen gaan de wormen en beestjes dieper in de grond. Maar omdat het bij ons wat warmer is blijft er zo veel mogelijk leven in de bovenlaag. En dat kunnen we mooi zien als we de bladeren in het voorjaar weer opruimen.

Het is altijd weer bijzonder om te zien hoeveel leven er vlak onder de bladeren schuilgaat. Dit is ons bewijs dat er ook in de winter een heleboel gebeurd is in de grond. Sommige bladeren zijn compleet vergaan maar wat er over is kan op de composthoop.

Op zoek naar bladeren!

Thuis kunt u ook heel gemakkelijk dit principe toepassen. Veel mensen willen geen bladeren, maar wij weten hoe waardevol een mooi bladerdek kan zijn.

Ga dus op zoek naar een flink bladerdek voor uw borders. Doe de buren dus een plezier en maak de straat vrij van bladeren. En gebruik de bladeren in uw tuin, zo heeft u komend voorjaar een tuin waarvan de grond springlevend is en helemaal klaar is voor de lente.