Wat staat er op de plank: Japanse dwergkwee

Dat de Voedseltuin een broedplaats voor creatieve makers is blijkt uit ons goed gevulde winkeltje. De planken staan vol met allerlei leuke producten gemaakt met ingrediënten uit de tuin. Lekkere thee, kruidenolie, heerlijk badzout of vetbollen voor de vogels. 

Interesse in één van de producten? Kom langs in ons winkeltje…
Prijskaartjes hebben we niet, je mag zelf bepalen wat je wilt doneren.

Op de tuin hebben we een bijzonder struikje staan, de Japanse dwergkwee

(Chaenomeles japonica)

Deze lage struik met flinke doornen bloeit prachtig in het voorjaar, met oranje rode bloemen, en trekt daarmee veel insecten aan. De bloemblaadjes zijn ook eetbaar en kun je verwerken in thee en kruidenboter.

 

In het najaar geeft-ie mooie kleine oranjegeel appelvormige vruchten, ongeveer de grootte van een pruim. Als ze rijp zijn, ruiken ze lekker naar citroen en rozen, en laten ze makkelijk los van de struik. Maar rauw zijn ze echt niet lekker. Je kunt ze (gecontroleerd) laten fermenteren door ze kort in te vriezen en daarna twee, drie weken ondersteboven te bewaren op een koele plek, tot ze bruin en zacht zijn, dan kun je ze zo leeg-lepelen. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar ook met pectine, dus ideaal voor een kweepeerjam, siroop of membrillo (kweepeergelei).

Japanse kweepeerjam

Qua verwerken is de Japanse kweepeer nog wat lastiger dan z’n grote broer, de ‘gewone’ kweepeer, klein, hard en met veel pitten. Maar voor deze jam is dat geen probleem! Maak je jam, dan heb je ook gelijk siroop. En wil je liever kweepeerpasta, beter bekend als Spaanse membrillo, stap dan na stap 5 over naar het andere recept.

Recept

Benodigheden

  • 1 kilo japanse sierkweepeertjes 
  • water 
  • ca 500 gram halfzoete geleisuiker

 Eventueel:

  • 2 dikke schijven biologisch citroen (1 cm dik)
  • 2 dikke schijven biologische sinaasappel (1 cm dik)
  • 4 kardemompitten, een kaneelstokje of 6 zaadjes van de gewone berenklauw

Stap 1: Japanse kweepeer siroop

  1. Was de vruchten, doe ze in een pan, evt. met de citroen, sinaasappel en kruiden, en voeg water toe tot ze net onder staan.
  2. Kook ca 30 minuten met deksel  op laag vuur, tot ze zacht zijn. 
  3. Giet t afkooksel in een andere pan, voeg 200 gr suiker en/of honing, breng kort aan de kook en giet in schoon-gekookte flesjes.
  4. Deksel erop, en ondersteboven laten afkoelen. De siroop is nu klaar!

Stap 2: Japanse kweepeerjam

5. Draai de gekookte peertjes door een passeerzeef (evt. eerst door de grove zeef en daarna de fijnere) om zo de pitten en schillen te verwijderen.

6. Weeg de puree en voeg dan de helft halfzoete geleisuiker toe en kook ca 2 minuten door. Schep in schoon-gekookte jampotten. Deksel erop, en ondersteboven laten afkoelen.

Heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli, maar ook op een boterham of een stukje kaas!

Voor de membrillo:

Voeg dan bij stap 6 geen geleisuiker maar gewone suiker toe.

  1. Weeg de puree en voeg gelijke hoeveelheid gewone suiker toe.
  2. Laat in een pan met dikke bodem langdurig zachtjes inkoken tot een dikke stroperige puree, die van de bodem loslaat (pas op voor de hete spetters). Dit duurt zeker een half uur!
  3. Stort de ingedikte massa in een bakblik (met bakpapier) of een vorm naar keuze. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is dan moet de massa opnieuw verder ingekookt worden.
  4. Als de membrillo stevig en goed snijdbaar is dan kun je er vormen van snijden zoals blokjes of tegeltjes. 
  5. Bewaar ze goed afgesloten op een droge en koele plaats. Een goed ingekookte membrillo is maanden tot een jaar houdbaar.

Heel lekker met een stukje Spaanse Manchego, of een Hollandse oude of schimmelkaas!

 Info: hofvandelfland.nl, kweepeer.nl, foto: lekkerlandgoed.nl­­­­­)