(bron: dreamstuff-design.blogspot.com)
Duindoorn geeft veel bessen, die lastig te plukken en te verwerken zijn. Voor de eerste klus, het plukken, hebben we sinds kort een nieuwe vrijwilliger die juist dit soort secure en rustige klusjes heel fijn vindt. Alleen op een ladder heeft Frank vele uren doorgebracht om eerst alle duindoorn, daarna alle meidoorn, japanse dwergkwee-appeltjes en als laatste ook nog de szechuan pepers te plukken. Klussen waar je veel geduld en ook een beetje dikke huid voor nodig hebt, gezien de vele doornen die sommige struiken hebben. En wie oogst moet eten… of verwerken in ons geval. En da’s de volgende uitdaging, want wat maak je van die vele kilo’s duindoorn (ca 20 kilo kwam er vanaf)?
De duindoornjam die Ditte en Tom maakten was een enorme klus, alles door de passerzeef is geen pretje. Daarom gingen we op zoek naar een ander recept, en onderstaand recept is een blijvertje!
Ingrediënten
- duindoorn, zonder takjes en blaadjes
- half zoete geleisuiker (500 gr op 1,1 ltr sap)
- biologische sinaasappels, (wij gebruikten twee navel-sinaasappels voor ongeveer 800 ml duindoornsap, en gebruikten ook het sap)
Bereiden
- Doe de takjes (nadat je de doornen en takjes zoveel mogelijk hebt weggeknipt) in een zak in de vriezer en laat het bevriezen.
- Haal de zak uit de vriezer en laat het een paar keer op de grond vallen… daardoor laten de besjes los…
- Verwijder de takjes.
- Was de besjes en haal met de hand alle oneffenheden (takjes, doornen, etc.) eruit.
- Kook de besjes in een pan (met klein laagje water) en duw met een grote lepel de sap uit de besjes.
- Zeef de sap door een zeef en duw zoveel mogelijk sap uit de besjes. De pitjes en velletjes blijven achter.
- Meet de sap. Weeg voor iedere 100 ml sap, ca 50 gram geleisuiker af.
- Rasp de schil van gewassen sinaasappels. Je kan ook het sap van de sinaasappels toevoegen, maar vergeet dan niet de suiker aan te passen (voor de extra ml sap, heb je weer extra suiker nodig).
- Kook de sap, met de geraspte schil en het suiker voor zeker een half uur. Langer kan ook, net zolang totdat je het idee hebt dat het gaat geleren.
- Haal de schuim eraf met een lepel en giet het met een trechter in gesteriliseerde potjes (uitgekookt met beetje soda, of 15 min. in een oven op 160 graden of een hete wasbeurt in de vaatwasser).
- Schroef de deksels erop en plaats op z’n kop om af te koelen, dan trekt het potje goed vacuüm.
Met een leuke heb je hebt een gezond zelfgemaakt cadeautje, we deelden ze laatst uit tijdens onze vriendenborrel. Heerlijk in yoghurt en kwark. Maar ook te gebruiken op een geroosterd broodje, cake of als laagje in een taart, als een soort lemoncurd of citroenjam!
En heel gezond, want er zit heel veel vitamine C in.