Vrijwilliger in beeld: Kenneth

OP EEN HEERLIJKE ZOMERSE DAG ZIT LEVENSGENIETER KENNETH LEKKER OP HET TERRAS VOOR ‘HET HOME’ OP DE VOEDSELTUIN EN STEEKT GELIJK VAN WAL.

Het is alweer 50 jaar geleden dat hij als jongetje van 14 alleen van Paramaribo naar Nederland reisde, zijn moeder, stiefvader, vier broers en zusje achterna. “Ik wilde graag met een schip naar Nederland en die reis, dat vond ik wel echt een happening. Ik was 2 weken aan boord van ‘De Prins der Nederlanden’. Ik kan me nog goed herinneren dat we aanmeerden bij de Azoren en dat daar overal dolfijnen met het schip meezwommen. Die kende ik alleen van de tv-serie Flipper en nu zag ik ze in het echt. We voeren bij IJmuiden de sluizen in en meerden in Amsterdam aan bij de KNSM-steiger. Ik keek m’n ogen uit daar tussen al die mooie gebouwen. Ik was uiteraard ook echt blij om m’n familie, die in Den Haag was gaan wonen, weer te zien.”

Nadat Kenneth verschillende beroepen had uitgeoefend, werd hij in de jaren 90 werkloos. Via bureau ‘Gek op werk’ maakte hij kennis met de Voedseltuin en ging er gelijk aan de slag. “Ik moest ook nog betaald werk doen maar na nog even als loodgieter in Rotterdam Zuid gewerkt te hebben, kwam ik weer snel terug ‘op de tuin’. Mijn specialiteit is onkruid eruit rukken (bij wieden komt het onkruid snel weer terug, benadrukt hij) en paden herstellen en/of met houtsnippers aanvullen. Af en toe help ik weleens met plantjes planten maar oogsten vind ik leuker. Ik werk hier 3 dagen per week en hoop dit nog jaren te kunnen blijven doen.

“De Voedseltuin betekent voor mij harmonie en contact met mensen. Bovenal is het een stuk groen in de stad dat rust en liefde geeft. Ik voel me hier goed. Het leven is eindig en je moet er zoveel mogelijk van genieten. En dat doe ik hier. Ik heb een dochter en zes kleinkinderen, waarvan er twee bij mij in de buurt wonen. Tegen hen zeg ik ook altijd: ‘Geniet van het leven’.”