Smudgestick van witte salie

Jose’s Smudgesticks: Reinig je huis met witte salie

Jose maakt smudgesticks van witte salieSmudgen is een oud gebruik om te reinigen – je huis bijvoorbeeld. Het stamt af van de Native Americans uit Noord-Amerika. Zij gebruikten er witte salie voor. Witte salie verdrijft negatieve energie.

In de voedseltuin staat al heel lang witte salie. In het najaar heb ik alle planten eruit gehaald en smudgesticks gemaakt. Dit gaat als volgt:

Losse blaadjes met steeltjes schik je zodanig (op, onder, boven elkaar) dat je een bundeltje van 10-15 cm hebt. Hang de bundeltjes een paar dagen te drogen. Daarna wikkel je een katoenen draad heen en terug over de lengte van het bundeltje en maak je de draad vast. Vervolgens hang je het bundeltje weer op. Als alle blaadjes goed droog zijn heb je een smudgestick die goed kan branden.

Smudgesticks maken

Voordat je begint met het reinigingsritueel kun je een intentie of een wens uitspreken.
De smudgestick steek je aan met een lucifer of een gasaansteker. Het vlammetje blaas je uit en de rook die verschijnt verspreid je met een veer of met je hand. Het is de bedoeling dat de stick blijft smeulen en roken.
Je werkt in een kamer/ ruimte van boven naar onder en van achter naar voren. De as vang je op met bijv een abaloneschelp ( = brandveilig) of een vuurvast schaaltje met daarin wat zand ( zand maakt de as minder warm).

Als je klaar bent, doof je de stick in zand en zorgt dat de stick goed uit is. Je zet een raam open voor de ventilatie en voor de negatieve energie die op deze manier naar buiten kan.
Na een half uur kan het raam weer dicht.

 

Waarschuwing: zorg voor de brandveiligheid. Je bent met vuur bezig!

Je kunt ook smudgesticks met andere kruiden maken, zoals met tijm of rozemarijn, lavendel of een mix van allerlei kruiden. Dan hebben ze weer een ander effect. Bijvoorbeeld een lekkere geur.

Er zijn ook filmpjes waar je kunt bekijken hoe je een smudgestick maakt en hoe een
ritueel verloopt: