Daslook pesto en pasta

Recept: Daslookpesto

Daslookpesto

Het voorjaar nodigt elk jaar weer uit tot het experimenteren met de voorjaars-’on’kruiden uit de tuin. Zo staat steevast een aantal keer brandnetelsoep op het menu. En afgelopen week experimenteerden we ook met een kleefkruid quiche naar recept van Yvette uit Van Boven in het wild.

DaslookMaar de absolute topper blijft toch daslook! Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een ui achtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken.

Op de tuin staat al een aantal jaar een bescheiden bosje daslook onder een haag om een van de cirkels. Bang om te veel weg te halen, moesten we altijd voorzichtig zijn, niet te veel en te vaak plukken voor een recept. Vele pogingen deden we al meer daslook te krijgen, tot voor kort allemaal jammerlijk mislukt.

Maar niet dit jaar… opeens zagen we in het vroege voorjaar allerlei nieuwe plantjes op het pad staan, die we voorzichtig hebben overgeheveld naar een veiliger plek. Ook waar we vorig jaar daslook hadden uitgeplant, kwamen het weer op, en nog op veel meer plekken. En we kregen een flinke bak vol daslook via onze Groene Connectie-vrienden die ze weer van Arboretum Trompenburg kregen.

Dus nu kunnen we naar hartelust daslook plukken en verwerken in deze heerlijke daslookpesto. Lekker op een geroosterd broodje of door de pasta, met nog meer verse voorjaars bladgroenten zoals spinazie, raapstelen of rucola.

Daslook in de tuin

Daslookpesto: Voor 1 flinke pot

Ingrediënten

  • 100 g daslookbladeren
  • 50 g geraspte kaas (parmezaanse of oude kaas, maar ook harde geiten-of schapenkaas is lekker)
  • 50 g noten, grof gehakt (hazelnoot of cashewnoot, niet te sterke smaak)
  • 150 ml olijfolie
  • citroensap
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Was en droog de daslookbladeren.
Snijd ze grof en leg ze in een blender, een keukenmachine met sikkelmes of een hoge beker voor een staafmixer.
Maal de bladeren kort.
Voeg vervolgens de geraspte kaas en de gehakte noten toe.
Maal opnieuw.
Voeg daarna, terwijl u blijft malen, in een straaltje de olijfolie toe.
Blijf olie toevoegen tot de pesto een mooie dikte heeft.
Breng op smaak met citroen, zout en peper en schep in een schone pot.
Giet er nog een beetje olie op; dan blijft de pesto langer goed.
Deze pesto kunt u met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren. Ingevroren blijft hij nog langer goed.

Spaghetti met Daslookpesto

Als u eenmaal de pesto gemaakt hebt, dan is deze pasta een heerlijke snelle maaltijd. Kook honderd gram spaghetti per persoon al dente. Giet af en roer een paar scheppen pesto door de pasta. Serveer met vers geraspte harde kaas en wat fijngesneden daslook blaadjes of wat andere voorjaars bladgroenten.