Zonder bijen geen eten! Da’s een boodschap die je niet vroeg genoeg mee kunt krijgen!
Kinderen krijgen niet veel mee van de natuur, zo opgroeiend in de stad. Ze mogen niet vies worden tijdens het buitenspelen. Ouders en leerkrachten vinden beestjes zelf vaak eng en brengen dat dus over op hun kinderen. De bladeren worden zo snel mogelijk de stad uit geveegd, waarmee het ervaren van de herfst snel verdwenen is! En groenten uit de moestuin zijn ook ‘vies’, liefst haal je ze, voorgesneden, uit de supermarkt…
Gelukkig zijn er veel plekken en initiatieven in de stad die kinderen een andere kant laten zien. Plekken, vlak bij huis, zoals de Buurttuin op het Dakpark of het Essenburgpark, waar kinderen met de klas naar toe kunnen voor een natuur belevenis. Of de educatieve tuinen van Natuurstad, voor een leuke seizoensles.
Zo beleefden er afgelopen weken weer zo’n zes klassen uit de buurt via Ravottuh hoe leuk en lekker spelen in het groen is! En dat gewoon vlak in de buurt, bij ons op de Voedseltuin! Ze klauterden over de speelheuvel en renden door de tuin, op zoek naar de het plantje op de kaart van de speurtocht.
Daarom hebben we nu iets speciaal voor kinderen op onze plank!
Het zaadbommen pakket! Om ze zo vroeg mogelijk het verhaal mee te geven dat beestjes niet eng zijn, maar noodzakelijk in de natuur!
Zo zijn wormen opruimers, ze maken van groenten afval nieuwe aarde, boordevol voedingsstoffen, hard nodig in de moestuin. Grazende schapen verspreiden zaden die in hun vacht blijven hangen en vergroten zo de biodiversiteit. Én bijen zijn nodig om de bloemen te bevruchten zodat die kunnen uitgroeien tot vruchten zoals appels en pompoenen en tomaten.
Voor het Rotterdamse Munt-kerstpakket maakten we 150 van deze pakketjes om uit te delen aan 150 kinderen in Feyenoord. Om op speelse wijze kinderen de beginselen van zaaien bij te brengen. En hoe simpel het is om zelf bij te dragen aan meer biodiversiteit.
Het is onze favoriete kinderactiviteit op de tuin. Want het gaat over zaden, compost en beestjes, alle basisbenodigdheden voor groente kweken. En je mag lekker vies worden!
Leuk als kadootje of om met elkaar te maken én ergens in de buurt, bijvoorbeeld tijdens een lekkere wandeling over de Groene Connectie ergens neer te gooien!… Of gewoon thuis in een potje te stoppen en samen te kijken hoe de zaadjes ontkiemen en groter groeien.
BLOEMENZAADBOMMEN MAKEN (voor ongeveer 5 ‘bommen’)
Meng 5 el potgrond, 4 el kleipoeder en 1 tl zaadjes door elkaar in een kommetje. Druppel er met een lepel steeds een klein beetje water bij, goed mengen, totdat je een klei-achtige substantie krijgt die goed blijft plakken. Nu kan je de zaadbommen draaien! Leg ze te drogen in een lege eierdoos. Zo blijven ze mooi heel.
Kies een plek in je buurt die wel wat bloemen kan gebruiken! Het liefst met redelijk wat zon. Neem water mee om de bommen een frisse start te geven. Als het lange tijd niet regent, is het slim om de bommen regelmatig wat water te geven. Of als je ze wilt bewaren, bewaar de zaadbommen in het donker, maar niet te lang! Hoe langer je ze bewaart, hoe moeilijker het ontkiemen zal gaan.