Een Kerstdiner door Tuin Coördinator Meriam Beek

Helaas zit een uitgebreid kerstdiner er ook dit jaar niet in voor ons op de tuin. Maar lekker dromen over een feestelijke maaltijd kan wel, en thuis aan de slag gaan gelukkig ook! Hierbij een feestelijk kerstmenu, zoals we die op de tuin zouden kunnen maken!

 

*Aardperensoep
*Maaltijdsalade van zoete aardappel en radicchio
*Kaasplankje met druivenjam

~

Aardperensoep

voorgerecht, 6 personen

(foto aardperen: Anna Plomp)
foto: Anna Plomp

Aardperensoep is mijn favoriete manier van het eten van aardperen. Natuurlijk kun je ze ook bakken, koken, stoven en zelfs rauw eten als salade, maar in deze soep komt hij goed tot z’n recht. Sommige mensen krijgen wat last van hun darmen van aardpeer.  Dit komt door het hoge gehalte aan inuline, een oplosbare vezel die niet verteerd wordt in de maag, maar intact blijft tot in de dikke darm, waar de darmbacteriën de vezel afbreken en gas afgeven. Volgens Ragnhild, mijn voorganger op de tuin, voorkom je dit door de aardpeer even in de vriezer te leggen. Alle verse ingrediënten voor deze soep zijn te vinden in onze tuin!

Ingrediënten

800 gram Aardperen
1 kleine prei
1 liter Groente- of kruidenbouillon
1 eetlepel Roomboter
1 eetlepel Koolzaadolie
1 theelepel Tijm
0,5 theelepel Rozemarijn
0,25 theelepel Oregano
0,25 theelepel Lavendel (optioneel)
Peper en zout (naar smaak toevoegen)

Bereiding

Schil de aardperen dun en snijd ze in grove blokjes. Was de prei en snijd ze in dunne ringen.
Fruit de prei zachtjes, 3 tot 5 minuten, in de olie. Doe de aardperen en alle kruiden erbij en bak ze even mee. Giet de bouillon erover. 
Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Als je hem iets te dik vindt, kun je eventueel nog wat water of bouillon toevoegen. Als de soep helemaal glad is voeg je (tijdens het pureren!!) de roomboter toe. Blijf mixen tot de boter is opgelost. 

Je hebt nu een zijdezachte aardperensoep, klaar om te serveren!

~

Maaltijdsalade van zoete aardappel en radicchio

hoofdgerecht 2 personen

foto en recept: Landzicht biologisch groentenabonnement
Foto: Anna Plomp

Sinds de komst van superkweker Hermi op de tuin, hebben we radicchio, ook wel roodlof genoemd, op de tuin. Het is familie van witlof. Het is een bladgewas met een bittere smaak. De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter en worden bij de oogst verwijderd. De binnenste rood-wit geaderde bladeren zijn niet alleen lekker, maar ook erg mooi op je bord. Lekker fijngesneden in een salade of gestoofd door de risotto!

 

foto: hgvj.eu

Voor het eerst dit jaar op de tuin, met dank aan onze vrijwilliger David, de zoete aardappel ofwel bataat…
Zoete aardappel is een knolgewas uit de tropen. Het is geen familie van de aardappel en veel gezonder want bevat meer calcium, ijzer en vitamine A en C dan de aardappel. 
Lekker in allerlei stoofschotels, stamppot, puree, soep of gebakken als frietjes!
Ook het blad is eetbaar, doet qua vorm denken aan Nieuw-Zeelandse spinazie en is ook te gebruiken als spinazie, bv door de salade of door de stoofschotel. 

 

foto: blog.boerenenburen.be

Ook voor het eerste op de tuin dit jaar de kikkererwt, zowel de witte als zwarte variant. Een hele mooie plant, die ons flink aan het denken zette… 
Per tak groeien er ca 8 peulen aan, per peul zitten er een of twee kikkererwten in. De plant staat van mei  tot augustus/september in de grond, je kunt er 1x van oogsten. Van twee bedden aan planten hadden we uiteindelijk twee kratjes kikkererwt peulen. En na het doppen (met de hand!) hadden we twee schaaltjes kikkererwten over.  En hoewel het groeien vanzelf gaat, is het verder wel een heleboel werk voor een potje humus, of gevuld blik erwten… 

 

Ingrediënten
600 gr zoete aardappel
½ krop radicchio
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
3 takken tijm
een snuf chilivlokken
5 el olijfolie
1,5 tl dadelstroop of ahornsiroop
1 el citroensap
1 tl grove mosterd
10 gr peterselie
1 kleine rode ui
1 el rode wijnazijn
zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete aardappel, snijd in de breedte doormidden en vervolgens in parten ter grootte van royale frieten. Giet de kikkererwten af. Leg de zoete aardappel en kikkererwten op een ovenplaat en meng er 2 eetlepels olijfolie, blaadjes tijm en de chilivlokken door. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 30-40 minuten in de oven tot de zoete aardappel gaar is en de kikkererwten knapperig zijn. Pel ondertussen de rode ui en snijd in zeer dunne halve manen. Meng met een snuf zout en de rode wijnazijn en laat intrekken zodat de ui zachter wordt. Scheur de radicchio bladeren in grove stukken. Klop een dressing van de mosterd, dadelstroop, citroensap en 3 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de radicchio over een ruime schaal. Schep de warme zoete aardappels en kikkererwten erop. Strooi de uien erover. Schenk de dressing erover. Bestrooi tot slot met blaadjes peterselie en serveer. Breid naar wens uit met feta of mozzarella en als je veel trek hebt met gekookte parelspelt of zwarte rijst.

~

Kaasplankje met druivenjam

nagerecht

Foto: Anna Plomp

Onze Kas hangt vol met druivenranken, die elk jaar mooie druiven opleveren, dit jaar zelfs zo veel, te veel om snel te verwerken dus kochten we een extra vriezer, waarvan nu twee lades gevuld liggen met druiven. De andere helft verdween al eerder in de jam, en staat nu nog bij ons ‘op de plank’, zoals wij het winkeltje ook wel noemen.

Met een flinke snuf kaneel een heerlijk kerstige jam, lekker op een geroosterd broodje, maar ook voor bij een simpel kerstdessert, een kaasplankje met druivenjam! Lekker met een stukje oude kaas, bv. Parmezaanse kaas of oude geitenkaas. De jam kan je al eerder maken, dus ook nog eens heel makkelijk en snel!

 

 

Ingrediënten

1,2 kilo druiven 
1 kaneelstokje
½ vanillestokje
1 pak geleisuiker
1 el citroen
2 soorten kaas

Bereiding

Doe de druiven in een grote bak met koud water en spoel ze daarin schoon. Haal de druifjes van de trossen. Snijd het halve vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit.
Doe de druiven samen met het kaneelstokje, vanille en het halve vanillestokje in een grote pan en zet op middelhoog vuur terwijl je goed blijft roeren. De druiven barsten open en er komt druivensap vrij.
Als de druiven zacht geworden zijn (na ongeveer 20 minuten) doe je alles in de zeef en vang het sap op. Druk met een spatel al het sap uit de pulp.
Weeg nu het sap zodat je weet hoeveel geleisuiker je moet toevoegen. De verhoudingen staan aangegeven op het pak suiker. Doe dan het druivensap weer terug in de pan en voeg de geleisuiker en citroensap toe.
Laat dit op zacht vuur zachtjes pruttelen (volgens de aanwijzing van de verpakking van de geleisuiker) totdat de jam iets indikt. De jam lijkt op dit moment misschien nog dun, maar zodra het afgekoeld is wordt de jam dikker.
Giet dan de jam in jampotjes, draai de deksels erop en laat ze 5 minuten omgekeerd staan. Keer ze dan weer om en laat de jam helemaal afkoelen. 
Bewaar op een donkere koele plek. Aangebroken jampot wel bewaren in de koelkast.

Voor het dessert: snij de kaas in puntjes, verdeel over de borden, leg er een lepel jam bij per bord, of serveer in een apart schaaltje.

 

Eet smakelijk en een hele fijne kerst gewenst!