Duindoornbes, knaloranje vitaminebom

Bij de Voedseltuin kleurden de struiken okergeel/oranje met duindoornbessen. Net als bij het plukken van de rozen hebben we weer ervaren dat er soms veel geduld nodig is. De duindoorn heeft stevige doornen van soms wel zeven centimeters. Toch wer
kt het met blote handen beter dan met handschoenen aan.

Één voor één zijn de besjes heel voorzichtig geplukt.

Gekke bekken trekken bij het proeven brengt genoeg pret met zich mee om het karwijtje met veel plezier te klaren. Van de duindoornbessen hebben we jam gemaakt die we tijdens de werelhavendagen samen met onze eigen bosbessenjam hebben gepromoot.

Verrassend lekker!

Dat hoorden we van de vele proevers, en daar zijn we het natuurlijk helemaal mee eens. Maar de duindoornbes is met recht ook een echte vitaminebom.

Wist je dat het kleine besje het wint van zeven citroenen?

De duindoornbes mag met recht een vitaminebom genoemd worden. Het kleine besje bevat foliumzuur, flavonoïden, choline en vitamine A, B1, B2, C en E maken van de bes een uitzonderlijk gezond hapje of slokje. Per honderd gram vers vruchtgewicht bevat de duindoornbes daarvan zo’n 200 tot 1300 milligram, dat staat gelijk aan dat van zeven citroenen! De hoeveelheden vitaminen zijn afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.

Volgens een van onze vrijwilligers is de doornbes heel goed voor je nieren en andere organen. In Mongolië worden de bessen al sinds mensenheugenis gebruikt om ooginfecties van hun paarden te genezen en in China verwerkte men ze in voedsel en cosmetica. (Bron: Duinbehoud; Google augustus 2019)

Een uitstekende keuze dus als sap, tussendoortje of natuurlijk onze heerlijke jam.

De duindoorn houdt van kalkrijke open gebieden en groeit bijvoorbeeld in de duinen weelderig in het rond. Periodes van droogte kunnen ze prima doorstaan en de vogels zijn dol op de knaloranje bessen. Zelf een duindoorn op de tuin? Kom gerust langs voor een stekje.

 

Recept duindoornjam door Menno en Lisa

Benodigdheden:

1 kg Duindoornbessen
0,5 kg Rietsuiker
1 Citroen
Schone jampotjes

Bereiding:

  1. De bessen ontdoen van blaadjes en takjes.
  2. De bessen wassen.
  3. Een half uurtje koken met weinig water.
  4. Rietsuiker direct toevoegen.
  5. Blijf erbij en roer af en toe goed.
  6. Na de een half uurtje koken, -indien nog waterig- zonder deksel verder koken om te laten indikken.
  7. Citroensap toevoegen en weer goed roeren.
  8. Direct in de potjes gieten en vullen tot aan de rand.
  9. Deksels erop, omkeren en bewaren.
  10. Na twee weken is de jam klaar voor gebruik.

Succes en mogen het smaken!