Net als de aardpeer is de pastinaak een groente die men een beetje vergeten is. Maar bij de voedseltuin krijgen ze alle aandacht en worden ze met liefde geteeld, geoogst en hebben we er een heerlijke soep van getrokken.
De pastinaak is een witte wortel van ongeveer 20 centimeter lang met een zoete anijsachtige smaak. De pastinaak groeit het beste in niet al te vast grond zodat de wortel gemakkelijk naar beneden kan groeien. De pastinaak zaaien we in de tweede helft van april en oogsten we in het najaar en de winter. De pastinaak wordt vaak gezien als wintergroente, maar oogsten in de zomer kan ook prima.
Wist je dat de pastinaak in de middeleeuwen voor introductie van de aardappel één van de belangrijkste groentes was voor het volk? Toen de aardappel zijn intrede deed, zijn we de pastinaak een beetje uit het oog verloren.
En dat is allesbehalve terecht want de pastinaak is een veelzijdige groente. Pastinaak en aardappel gaan prima samen. De pastinaak was bijvoorbeeld ingrediënten voor de hutspot tijdens het Leids ontzet in 1574.
De pastinaak kan gebakken worden of tot stamppot worden verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Als puree is pastinaak net als knolselderij een heerlijk bijgerecht.
Recept Pastinaaksoep
(voor twee personen)
Ingrediënten:
500 gram pastinaak
1 liter groentebouillon
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels franse mosterd
1 eetlepel verse platte peterselie
Bereiding:
-
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Schil de pastinaak met een dunschiller
- Snijd de pastinaak in flinke stikken van 3-5 cm.
- Fruit de knoflook en ui met een beetje boter of olie op de boden van een soeppan.
- Voeg na zo’n 5 minuten en de pastinaak toe en bak deze 5 minuten mee.
- Schenk de bouillon in de pan en laat het 20 minuten zacht koken.
- Pureer de soep tot een gladde pap.
- Voeg 2 eetlepels mosterd toe en breng het geheel met peper en zout op smaak.
- Garneer de soep vlak voor het serveren met verse fijngehakte peterselie.