31 oktober: Workshop Biomeiler op de Voedseltuin.

Zet het alvast in je agenda, want op 31 oktober bouwen we op de voedseltuin een nieuwe biomeiler. Tuinafval gebruiken om je huis te verwarmen? Het kan echt! Met enkel tuinafval en een beetje hulp van de natuur is het mogelijk je huis of kas te verwarmen. De Zwitser Jean Pain bedacht dit in 1960 in het Franse Var voor het eerst en zijn methode is daarna veelvuldig gekopieerd. Jean Pain Composting is een methode om van houtsnippers (snoeiafval) snel een goede compost te maken. Daarbij ontstaat ook veel warmte die door middel van een warmtewisselaar in het binnenste van de composthoop overgedragen kan worden naar water. Het warme water kan vervolgens in huis gebruikt worden voor bijvoorbeeld douchen, wassen of verwarming.

Sinds december 2017 heeft de Voedseltuin een biomeiler. Een biomeiler is dus een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65  graden) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een woning of opslagvat getransporteerd worden. Het belangrijkste is natuurlijk dat een biomeiler in twee jaar meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost produceert, die gebruikt kan worden om de grond te verbeteren voor voedselproductie.

Vanaf 2018 gebruikt de Voedseltuin de biomeiler om een gedeelte van ons containerhome mee te verwarmen. De biomeiler is nu bijna uitgewerkt en daarom gaan we op 31 oktober weer een nieuwe biomeiler opbouwen. Hier kun jij bij zijn.

Op 31 oktober kun je meedoen met een eendaagse workshop waarbij je alle theorie leert van het creëren van een biomeiler en daarnaast mee helpt aan het bouwen van een echte functionerende biomeiler. De workshop dag wordt in samenwerking met stichting Biomeiler Nederland voorbereid, zo is iedereen op de dag zelf goed bezig en heeft de Voedseltuin aan het eind van de dag een compleet nieuwe biomeiler.

Wat houdt een dergelijke workshop in?

Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film “biomeiler” met praktische toelichting. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. Je wordt in één dag klaargestoomd tot een echte biomeiler expert. We beginnen met koffie/thee en er wordt gezorgd voor een lekkere lunch.

Programma

09.00 uur          Ontvangst
09.15 uur          Introductie, film “biomeiler”, uitleg en taakverdeling
10.00 uur          Start bouw
12.00 uur          Lunch
13.00 uur          Vervolg bouw
15.00 uur          Lezing over internationale biomeilers en de mogelijkheid tot vragen
16.00 uur          Laatste puntjes op de i met een aansluitend drankje

Kosten            € 100,-

De biomeiler is in één dag opgebouwd en na ongeveer een week is hij al warm genoeg om gebruikt te worden. We verheugen ons erop om je te ontmoeten en om je inzicht te bieden in het realiseren van jouw eigen biomeiler.

Tot dan!