Moestuinman Max de Corte (en voormalig coördinator van de Voedseltuin) geeft regelmatig workshops over natuurlijk plaagbeheer en licht toe op welke wijze de Voedseltuin dit beheer uitvoert.
Natuurlijk plaagbeheer houdt onder andere in dat je de natuur het werk laat doen. De Corte: ‘Dit voorjaar was er een flinke luizenperiode op de Voedseltuin. De vlierbomen zagen er zwart van. Wat je vervolgens ziet is dat ‘roofdieren’ zoals lieveheersbeestjes, koolmeesjes en sluipwespen volop deze bomen weten te vinden en de luizen opeten.
Doordat zij hierdoor volop voeding hebben kunnen zij hun jongen voeden en groeit hun populatie wat weer nodig is voor de balans in de natuur.Op het moment dat wij de plaagbeestjes gaan bestrijden dan breken wij eigenlijk in de natuur in en bestrijden wij een symptoom en niet de oorzaak. Een diversiteit aan gewassen is hierbij van groot belang omdat daar veel verschillende insecten op af kunnen komen. Bij een monocultuur kun je een niet de beheersen plaag krijgen. Deze vorm van plaagbeheer kan soms iets ten koste gaan van de oogst maar de opbrengst aan een natuurlijk balans staat hier tegenover. Het is een gezond en goed werkende methode dat de kern van het probleem aanpakt.’