Filmpje Voedselbos in 1 minuut. Gemaakt door Gianna Campisano en Taylan Alan. Klik op de foto.
Trots kijkt het team van de Voedseltuin terug op het aanleggen van het Voedselbos dat op zaterdag 3 maart jl. plaatsvond. Met meer dan 100 enthousiaste helpers, en in aanwezigheid van diverse media, was de klus in ruim 1 minuut geklaard onder leiding van de tuincoördinatoren Max de Corte en Ragnhild Diepens. Max de Corte vertelt hierover.
De Corte: ‘Ondanks de late vorst hebben wij begin maart met elkaar bijna 700 planten kunnen planten waarvan de eerste over twee jaar al bessen gaan produceren. Het doel van het bos is uiteraard het verhogen van de voedselproductie. Het beleven van de Voedseltuin wordt er natuurlijk ook groter door, het wordt een steeds mooier park. Wat ons betreft niet meer weg te denken uit de stad.’
Het bos is zo geplant dat bijna het hele jaar door er iets in bloei staat. Deze bloesemboog maakt dat er van februari tot en met december kleur in het bos is. Momenteel staan de prunus en de wilde pruim prachtig in bloei. Het geheim achter het ontwerp is dat er vooral met de natuur meegewerkt wordt.
De Corte, ‘ Door met de natuur mee te werken bespaar je een hoop werk omdat bijvoorbeeld de wormen de bodem omspitten en ploegen, de lieveheersbeestjes en o.a. pimpel- en koolmeesjes de luizen opeten. De wilde katten houden de konijnen op afstand en vangen af en toe een muis. We creëren dusdanige omstandigheden dat er volop insecten en vogels op de gewassen afkomen voor o.a. de bestuiving van de fruitbomen. Je kunt het Voedselbos zien als een soort botanische tuin maar dan met bomen, struiken en planten die voedsel geven.’
Openbaar park
De Voedseltuin met daarbij het Voedselbos is een openbaar park en voor iedereen dagelijks toegankelijk. Gezellig om op een van de bankjes te genieten van het groen, je lunch te nuttigen of een praatje te maken met een van de medewerkers. De seizoenen dienen zich achter elkaar aan. Er is volop gezaaid waardoor straks in mei onder meer doperwten, veldsla en worteltjes geoogst zullen worden. Deze groenten kunnen vervolgens terecht komen bij de klanten van de voedselbank.