Wat staat er op de plank: Kruidenzout en Vuurkruiden

Aan het eind van het jaar vallen de bladeren van de bomen en verdorren de planten. Tijd dus om een aantal kruiden voor het laatst te oogsten en te drogen, voor een fijne wintervoorraad. Op de tuin hebben we o.a. kruidenzout gemaakt. Van de overgebleven steeltjes maakten we vuurkruiden! En zowel een potje kruidenzout als vuurkruiden is ook leuk als kerstkadootje!

Kruidenzout

Ingrediënten

  • Grof zeezout
  • Verse kruiden zoals peterselie, selderij, bieslook, munt, citroenmelisse, bonenkruid, rozemarijn, tijm, verveine en salie

Zo maak je het

  • Oogst diverse kruiden (was indien nodig), haal de blaadjes van de steeltjes, dep ze droog en verdeel over een bakplaat. Verwarm de oven voor op 50 graden en plaats de bakplaat in de oven en droog de kruiden in ca 60 min (of leg de kruiden in een droogbak op de verwarming).
  • Check regelmatig of het niet te hard gaat en hussel de kruiden een beetje om. 
  • Als alle kruiden mooi gedroogd zijn, hak je ze fijn en meng je ze met grof zeezout (ca half kruiden half zeetzout). Stop in een mooie pot en zet weg. Voor een fijnere zout maal je de kruiden met zout nog in de keukenmachine. Het kruidenzout kun je gebruiken voor in plaats van gewoon zout, dus lekker over je vlees en groente, of in een saus.

Bijzondere variaties:

  • Rozemarijn-citroenzout: Voeg de zeste (dunne/geschaafde schil van) 1 citroen bij het zeezout samen met 2 takjes rozemarijn.
  • Venkel-mosterdzaadzout: Neem 1 eetlepel venkel- en 1 eetlepel mosterdzaadjes. Meng de helft ervan onder het grof zeezout en maal het kruidenzout fijn in een keukenmachine. Roer de overige venkel- en mosterdzaadjes door het zoutmengsel. 

Vuurkruiden

Van de overgebleven steeltjes van de kruiden maken we vuurkruiden! Knip ze fijn en bewaar ze in een potje. Als je een vuurtje stookt gooi dan een handje van de gedroogde kruidentakjes in het vuur voor een heerlijke geur en beetje smaak (als je er ook iets boven roostert…). 

Foto: Meriam Beek