Vrijwilliger In Beeld: Ron

RON IS 52 JAAR GELEDEN GEBOREN IN ROTTERDAM WEST. HIJ HEEFT IN ZIJN PROFESSIONELE WERKVERLEDEN VOORAL IN DE PRODUCTIE- EN TRANSPORTSECTOR GEWERKT. LICHAMELIJK INSPANNEND WERK DAT HEM 10 JAAR GELEDEN FYSIEK TE ZWAAR WERD. HIJ BELANDDE IN DE BIJSTAND EN BIJ DE VRIJWILLIGERSVACATUREBANK VIEL ZIJN OOG OP DE INFORMATIE VAN DE VOEDSELTUIN.

Ron vertelt: “In de vacature stond beschreven dat er biologische landbouw werd bedreven in combinatie met hulpverlening. Dat sprak me gelijk aan. Ik dacht aan armoedebestrijding en dat vond ik altijd al interessant.” Inmiddels werkt Ron alweer 8 jaar bij de Voedseltuin. Hij grapt: “Ik heb heel wat papier geprikt en zwerfvuil opgeruimd.” Dat is slechts een gedeelte van zijn werkzaamheden. De titel conciërge of manusje van alles past hem goed. “Ik zit nu helaas in een medisch traject waardoor ik minder inzetbaar ben, maar ik heb al die jaren 4 dagen per week op de Voedsel- tuin gewerkt. Ik opende het containerhome, zorgde ervoor dat de koffie klaarstond, haalde de krant, ontving gasten en hielp waar het nodig was. Ik heb op de Voedseltuin mijn eigen werk gecreëerd en naar aanleiding daarvan is mijn functie officieel beschreven.

Ik vind de Voedseltuin een nuttige dagbesteding en een aangename plek waar mensen genieten van het groen. Het is een plek die samen met de omgeving groeit. Buurman en kunstenaar Joep van Lieshout heeft er beelden in geplaatst. Gaston van de Postcodeloterij is langs geweest, als ook het Oranjefonds. Er zijn veel pret- tige activiteiten zoals de plantjesmarkt en bedrijfsuitjes. De Voedseltuin is echt een integere organisatie. Een groen initiatief met connecties met sociaal maatschappelijke projecten in de buurt zoals het Dakpark en het distributiecentrum van Rechtstreex. Ook het Keilecafé en Weelde zijn om de hoek. Dit is versterkend voor de omgeving, het sluit op elkaar aan. Je kan in deze omgeving echt een dagje uit in het groen.”

Als hoogtepunt noemt Ron een bijeenkomst ooit in het glazen gebouw, dat was toen de kantine van de Voedseltuin. Nu is er het bedrijf van Daan Roosegaarde in gehuisvest. “We waren daar met meerdere medewerkers van de Voedseltuin. Het was een multiculturele ontmoeting met mensen uit de wijk, ambtenaren van de gemeente en medewerkers van andere organisaties. Dat gaf het gevoel dat we echt met elkaar samenwerken hier. Dat deed mij goed.”

foto: Judith de Rond / Studio La Ronda
Interview: Monique van der Burg