Tom’s Tuintip: doperwten en kapucijners voorkweken

Deze keer is het geen tip van mij maar van een vrijwilligster van de Voedseltuin: Hermi! Namelijk een tip over doperwten en kapucijners voorkweken in een regengoot.


Sinds een aantal jaar zaaien wij de doperwten en de kapucijners voor in regengoten. Dit doen we altijd in februari. Deze regengoten zagen we op de juiste maat en hangen we in de kas op. In de goten gaat eerst de aarde en vervolgens wordt het volgestopt met zaadjes. Ze worden dichtbij elkaar gezaaid. We zaaien ze voor in de kas omdat dat voor ons het beste resultaat geeft. Direct zaaien maakt de zaden gevoelig voor bijvoorbeeld muizen of vogels, die vinden dat heerlijk namelijk. Daarnaast geeft de kas natuurlijk al vroeg in het voorjaar warmte, waardoor de zaden sneller ontkiemen en minder last hebben van de kou buiten.

Zwaartekracht doet het werk, maar licht schudden helpt de grond los te laten komen van de goten.

Als de zaadjes uitgekomen zijn en de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn, planten we ze buiten uit. Op onze sociale media zal het uitplanten ergens in maart zeker langskomen in een post, bijzonder om te zien! In de groentebedden wordt namelijk eerst een kleine geul gegraven en vervolgens kiepen we de plantjes met grond en al in de geul. Zwaartekracht doet het werk, maar licht schudden helpt de grond los te laten komen van de goten. De soort die wij zaaien is een klimmende soort, daarom zetten we er altijd een hek langs, zodat ze kunnen klimmen.


Buiten dat het er bijzonder uitziet en het leuk is om op deze manier te doen, zit er ook een groot voordeel aan het zaaien op deze manier. De meeste mensen die wel eens erwten voorgezaaid hebben in een bak, zullen ongetwijfeld gemerkt hebben dat er aardig wat wortels beschadigd worden bij het uitplanten. Bij het uitplanten vanuit de goten heb je dit bijna niet, dit zorgt ervoor dat ze niet hoeven te herstellen van de beschadiging en dus ook sneller zullen groeien.