Vrijwilliger In Beeld: Afrim

AFRIM IS AFGESTUDEERD ALS TECHNISCH NATUURKUNDIG INGENIEUR. HIJ HEEFT HIER ECHTER GEEN WERK IN KUNNEN VINDEN, OMDAT HIJ ÓF ONVOLDOENDE ERVARING HAD ÓF DE HEM PASSENDE BEDRIJVEN LAGEN NIET IN DE BUURT VAN ZIJN WOONOMGEVING MAAR VEELAL IN HET ZUIDEN OF OOSTEN VAN HET LAND.

Nadat hij 9 jaar werkloos was, kwam hij in 2011 met een psychose terecht in het Erasmus MC in Rotterdam. Na zijn herstel deed hij in 2013 op de Voedseltuin mee met de landelijke vrijwilligersdag ‘NL Doet‘ en was verkocht. Vanaf dat moment heeft hij 5 jaar lang, 2 dagen per week, op de Voedseltuin gewerkt. Afrim: “Ik vond de samenwerking prettig en ervaarde een fijne aansturing van de tuincoördinatoren. Van hen leerde ik o.a. veel over permacultuur, grondtypes en groentes.”

Hij vertelt verder: “Dankzij de Voedseltuin is de afstand die ik had tot de arbeidsmarkt verminderd. Door het contact met de collega’s, en doordat er geen werkdruk was, ben ik een stuk socialer geworden. Ik kon zelf kiezen wat ik wilde doen en het werken in de buitenlucht vond ik ook altijd prettig. In 2017 moest ik van mijn jobcoach bij het UWV een baan aannemen bij het archief van de rechtbank in Den Haag. Ik ervaarde daar veel druk en stress, de verwachtingen waren echt te hoog. Na 3 maanden viel ik weer uit en keerde ik terug als vrijwilliger van de Voedseltuin.”

Afrim knapte gelukkig weer snel op. In 2018 meldde hij zich aan bij het doelgroepenregister van UWV met als arbeidshandicap ‘autisme’. Het doelgroepenregister is bedoeld voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden of kunnen behouden, vanwege bijvoorbeeld een ziekte of een handicap. Voor Afrim is bij Rijksvastgoed een baan gecreëerd die toegepast is op zijn computerkwaliteiten. Hij heeft het daar goed naar zijn zin. “Als mensen aan mij gewend zijn gaat het best goed,” zegt Afrim tot slot.