Recept: Lentefrittata

Lentefrittata met verse tuinbonen en doperwten opgeklopte ricotta

Lunch voor 4 personen

Zelf je groente verbouwen is niet alleen heel fijn om te doen en veel lekkerder om te eten, het leert je ook de waarde van voedsel veel meer waarderen! Het lijkt zo simpel, je stopt een zaadje in de grond, geeft het regelmatig wat water en hopelijk schijnt de zon voldoende en dan gaat het vanzelf. En dat is natuurlijk grotendeels ook zo. Maar toch… een voorjaar als deze laat ook iets anders zien…

Want wat een hoop uitdagingen biedt tuinieren ook; het weer te koud, de grond te nat, de tuin vol slakken, luizen, vogels én wildplukkers. En dan het oogsten, zeker bij peulen, doperwten en kapucijners, eerst steeds te klein, da’s zonde want minder oogst en veel gepeuter met doppen…en dan opeens te groot en melig dus niet meer zo lekker. En zoveel werk voor een portie; met de hand oogsten, doppen, en tuinbonen zelfs dubbeldoppen… Wat is het toch een wonder dat we iedere dag weer verse groenten op ons bordje hebben, en wat een respect voor de natuur en de tuinder en het product!!!

Op de tuin genoten we deze week van onze eigen tuinbonen en doperwten, in deze heerlijke frittata van Renske!

Ingredienten

  • 50 g groene asperges liefst lang en dun
  • 10 g munt
  • 20 g bladpeterselie
  • 1 biologische citroen
  • 250 g ricotta
  • 6 el olijfolie + extra
  • 6 eieren L
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 g tuinbonen dubbelgedopt en/of doperwten
  • 85 g rucola

Instructies

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snijd de droge uiteinden van de asperges. Snijd dikkere asperges in de lengte doormidden.
Hak de blaadjes van de munt met de peterselie inclusief de steeltjes fijn. Doe ze in een kommetje en rasp de citroenschil erboven.
Doe de ricotta met wat zout in een kom en klop hem met de handmixer op lage snelheid in 3 minuten op. Schep de ricotta in een serveerschaaltje, schenk er een beetje olijfolie over en leg er wat van de gehakte kruiden op.
Maak een dressing door de citroen uit te knijpen en 2 el van het sap te mengen met 6 el olijfolie en wat zout en peper. Klop in een andere kom de 6 eieren met de geraspte parmezaan, de fijngehakte kruiden en een beetje peper en zout.
Schenk zo veel olie in de pan dat de bodem er net mee is bedekt en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de asperges en tuinbonen toe en roerbak ze 2 minuten. Schik vervolgens de asperges een beetje gezellig in de pan en giet het eimengsel erover. Bak de frittata 2 minuten op het vuur en zet de pan dan in het midden van de oven. Bak de frittata 15 minuten tot het ei helemaal gestold is.
Meng de rucola met de eerder gemaakte dressing. Stort de frittata op een groot bord en serveer met de salade en opgeklopte ricotta.