Op de Plank: Rabarber-vlierbloesem siroop

Rabarber en Vlierbloesem zijn toch één van de toppers van de lente, en allebei in mei te oogsten… Daar moet je dus snel bij zijn! Met beide ingrediënten wordt in die weken volop gekookt en gebakken, thuis en op de tuin, en de recepten volop gedeeld! Nooit eerder stopten we beiden in een recept, maar wat een heerlijke combinatie is dit, lekker met water, spa, tonic, maar ook over je yoghurt!

Ingrediënten

  • 20 grote vlierbloesemschermen
  • 3 biologische/ongewaxte citroenen
  • 1,2 liter water
  • 500 gram suiker
  • 3 rabarberstelen

Bereiden

Knip van elke vlierbloesemscherm zoveel mogelijk van de witte bloempjes zonder groene steeltjes en vang ze op in een kom.
Rasp de gele schil van 1 gewassen citroen en voeg dat toe aan de vlierbloesems.
Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Snijd het overgebleven witte vruchtvlees in reepjes en voeg ook dat toe aan de vlierbloesems. Snijd de andere 2 citroenen door midden, pers ze uit en giet het sap erbij.
Doe het water en de suiker in een pan, zet op het vuur en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag als de suiker is opgelost.
Maak de rabarber schoon, snijd in stukjes en voeg toe aan de suikersiroop. Kook 5 tot 6 minuten tot de rabarberstukjes zacht worden. Zet het vuur dan uit en giet het hete mengsel over de vlierbloesems met citroen.
Laat het mengsel afkoelen, dek de kom af met een schone theedoek en laat 24 uur op een koele plaats staan.
Na 24 uur giet je de inhoud van de kom eerst door een zeef en daarna door een kaasdoek of schone theedoek zodat er een mooie heldere siroop overblijft.
Giet de siroop terug in een pan en breng aan de kook. Maak ondertussen flesjes en doppen schoon met soda en kokend water en spoel na met kokend heet water, of zet ze licht vochtig met de opening naar boven 15 min. in een oven op 160 graden (deksels en ringen niet in de oven doen, afspoelen met kokend water is voldoend)..
Laat de siroop 2 minuten koken, giet deze dan kokend heet in de flesjes en sluit af met de doppen. Laat afkoelen. De siroop is 6 maanden houdbaar.

Ben je meer van makkelijk en heb je alle tijd? Maak dan een Cheong!

Cheong is een Koreaanse siroop die je maakt door een gelijke hoeveelheid fruit en suiker in een pot tussen de 30 en 100 dagen op een donkere koele plek weg te zetten. In die tijd trekt de suiker al het vocht en smaak uit de rabarber. Hoe langer je het laat staan, des te meer smaak krijgt de siroop. Dit kan met alle soorten fruit en kruiden.

Rabarber-cheong bereiden

Snij 500 gr rabarberstelen in stukjes en meng eventueel met kruiden zoals munt of vlierbloesem. Weeg net zo veel suiker (500 gr), en meng ⅔ ervan door de rabarber. Schep alles in een grote pot, druk een beetje aan  en dek af met de rest van de suiker en doe een deksel of doek over de pot. Zet weg op een donkere koele plek (bijvoorbeeld de kelder of koelkast) en laat zeker 30 dagen staan. Je kunt af en toe proeven met een schone lepel. Is de siroop goed, schenk het mengsel dan door een zeef in een schone fles.

Na het zeven kun je de vruchten alsnog opeten, bijvoorbeeld in je yoghurt, of verwerken in een jam of compote.