Wat staat er op de plank: Vogelvoer

Dat de Voedseltuin een broedplaats voor creatieve makers is blijkt uit ons goed gevulde winkeltje. De planken staan vol met allerlei leuke producten gemaakt met ingrediënten uit de tuin. Lekkere thee, kruidenolie, heerlijk badzout of vetbollen voor de vogels. 

Interesse in één van de producten? Kom langs in ons winkeltje…
Prijskaartjes hebben we niet, je mag zelf bepalen wat je wilt betalen.

Vetbollen in boomstammen en dennenappels

Om de vogels in de lente nog een beetje te helpen en van een lekker snack te voorzien hebben we vetbollen gemaakt. Niet alleen bollen van vet, maar ook dennenappels en boomstammen waar het vet met de zaden inzit. Leuk om op een rustig plekje te hangen zodat de vogels er van kunnen eten.

Wil je zelf aan de slag met het maken van vetbollen voor de vogels? Dat kan met frituurvet (niet vloeibaar) en vogelzaden, gewoon bij de supermarkt te koop. Het vet kun je zacht maken door het iets te verwarmen in een pannetje of in de magnetron. De zaden kun je er doorheen roeren of kneden. Het vet, met de zaden, kun je in de boomstammen of dennenappels doen, of je vormt er bollen van.

Pindakaas kokosnoot of sinaasappel

Voor de vogels die op zoek zijn naar een iets exotischere snack hebben we kokosnoten en sinasappels gevuld met zaden en vogelpindakaas. Het ziet er heel leuk uit!

Gebruik een legen sinasappelschil of kokoschil en rijg er een touwtje aan. Vul de halve bol vervolgens met vogelpindakaas. Je kunt eventueel de pindakaas extra aanmengen met vogelzaad.

Pindaketting

Natuurlijk mag de pindaketting niet ontbreken tussen ons vogelvoer. Hoe leuk is het om de vogels aan de ketting te zien hangen om de pinda’s uit de dop te krijgen. Vooral in de buurt van het raam hangen zodat je er ook binnen van kan genieten.

Het maken van een pindaketting is niet moeilijk, je hebt er doppinda’s, (ijzer)draad en en dikke naald voor nodig. Je kunt ook een lange spijker door een stukje hout slaan. Wanneer je het plankje met de spijker omhoog op tafel legt kun je de pinda eroverheen drukken en zo een gaatje in de pinda maken zonder je te bezeren.