Klaar voor het voorjaar met een nieuw teeltplan

In de winter is er niet veel te doen in een moestuin. Dus is dit een goede tijd om je voor te bereiden op een nieuw jaar. Naast het opruimen van de opslagcontainers, onderhoud plegen aan gereedschap en tuin, ons verdiepen in nieuwe dingen (workshops snoeien of fermenteren) maken we vooral plannen voor een nieuw seizoen!

Afgelopen jaar was niet het beste oogstjaar op de tuin, zowel qua groei als qua opzet. Een andere tuininrichting en manier van zaaien, een nieuwe tuincoördinator (ik,  Meriam), veel nieuwe en wisselende vrijwilligers en natuurlijk speelde de natuur met beestjes en afwisselend veel regen of juist droogte ook een rol.

Daardoor liepen we vaak achter de feiten aan, hadden we van sommige groenten veel te veel (sla, andijvie en snijbiet), terwijl andere groenten nauwelijks groeiden (bloemkool, broccoli of prei) of opgegeten werden door de slakken (alle bonen). En hoewel dit voor een deel ‘hoort’ bij tuinieren en zeker past bij een permacultuur (waarbij je de natuur zoveel mogelijk zelf laat gaan en zo min mogelijk ingrijpt) kan het beter en leuker!

We hebben daarom een teeltteam gemaakt met de twee tuincoördinatoren en een aantal vrijwilligers, zo verdeeld dat er iedere dag iemand van het teeltteam op de tuin is om mee te denken en doen. Samen met alle vrijwilligers hebben we input voor een evaluatie verzameld, en met het teeltteam verwerkt in een plan voor dit jaar, met meer diversiteit en iets minder ‘vreemde groenten.

We gaan terug naar de ‘oude’ manier van inrichting, met wisselteelt per cirkel, dus een cirkel met koolgewassen, peulgewassen, bladgewassen, vruchtgewassen en wortelgewassen. Aan de randen langs de paden komen de kruiden. De mediterrane groenten zoals aubergine, pepers en paprika gaan we telen in de kassen bij de Weelde en daar is ook voor elke vrijwilliger die wil een eigen plekje om groente te kweken. We zijn ook van plan om dit jaar veel meer voor te zaaien in de kas op de tuin.

We hebben dit allemaal een teeltplan met zaaikalender gezet. Zo is er per maand duidelijk wat er gekocht, voorgezaaid, uitgeplant en geoogst kan worden en waar. Niet alleen de tuincoordinatoren kunnen voortaan de planning in de gaten houden maar weet iedereen wat er te doen is op de Voedseltuin!

Op dit moment worden de laatste stappen ter voorbereiding gezet. De nieuwe teelttafels staan klaar in de kas zodat we kunnen beginnen met voorzaaien, de eerste bedden klaargemaakt om te gaan zaaien. De winterdeken van bladeren gaat eraf en de compost komt erop, klaar om te starten met het zaaien, als eerste spinazie en tuinbonen (om nog extra stikstof in de grond te brengen). Laat de lente maar komen!