Wat staat er op de plank: Calendulazalf

Dat de Voedseltuin een broedplaats voor creatieve makers is blijkt uit ons goed gevulde winkeltje. De planken staan vol met allerlei leuke producten gemaakt met ingrediënten uit de tuin. Lekkere thee, kruidenolie, heerlijk badzout of vetbollen voor de vogels. 

Interesse in één van de producten? Kom langs in ons winkeltje…
Prijskaartjes hebben we niet, je mag zelf bepalen wat je wilt betalen.

Droge handen gekregen van al dat handen wassen?

In het kerstpakketje van afgelopen jaar zat naast een heerlijke zelfgemaakte pesto of kruidenolie ook een potje calendulazalf. Deze zalf was gemaakt door een paar vrijwilligers op de tuin, waaronder Dorothé en Liza. Het idee ontstond vanuit Liza aangezien haar hond (ja haar hond!) geweldig veel baat had bij calendulazalf voor een open wondje. Gecombineerd met de skills die ik heb geleerd tijdens mijn apothekersopleiding hebben we er een leuke bereiding van weten te maken.

Calendulazalf wordt gemaakt van goudsbloemen en die staan er in de Voedseltuin genoeg! De zalf wordt gebruikt voor de huid, bij bijvoorbeeld kleine wondjes, schaafwonden, insectenbeten en kleine brandwondjes. Ook voor een droge en gevoelige huid is het erg geschikt. De helende werking wordt veroorzaakt door de goudsbloemolie.

Recept

Hieronder een recept voor een paar kleine potjes (of 1 grotere pot).

Benodigheden

Jampot of kleine weckpot
Olie, zoals olijfolie, zonnebloemolie en/of kokosolie
15-20 gram gele bijenwas. Tip: je kunt onze imker vragen of hij deze te koop heeft.
Zeef
Een schaal om de bijenwas au bain-marie in te verwarmen
Pan
Maatbekertje
Weegschaal
Gietkan met tuit, voor het gieten in de bakjes
Lavendel etherische olie
Kleine bakjes van 15 ml of mini jampotjes. Of een grotere pot, waar je het maar in wilt bewaren.
Etiket

Stap 1: Maak de goudsbloemolie

    • Pluk de blaadjes van de goudsbloemen en laat deze goed drogen. Je kunt dit thuis doen door een raamwerk van gaas te spannen en daar de bloemblaadjes op te leggen. De plek waar het wordt neergelegd moet droog en luchtig zijn en buiten bereik van zonlicht. Na een paar dagen tot een week zullen de blaadjes droog zijn. Controleer dit goed, laat ze anders langer liggen.
    • Neem een schone jampot of kleine weckpot en vul dit potje voor driekwart met de gedroogde bloemblaadjes en giet het potje vol met de door jou gekozen olie. Het maakt niet uit welke olie je kiest, olijfolie heeft een andere geur dan zonnebloemolie, en kokosolie moet je van tevoren verwarmen. Op de tuin hebben we een mengsel gemaakt van ongeveer driekwart olijfolie en een kwart kokosolie. Dit hebben we samen verwarmd op het vuur en vervolgens in de met bloemblaadjes gevulde jampot gedaan.
    • Laat de pot vervolgens ongeveer 4 weken op een warme zonnige plaats staan, bijvoorbeeld in de vensterbank. Zorg dat de blaadjes goed onder olie blijven staan, anders gaat het schimmelen. Dus af en toe even schudden!
    • Zeef na 4 weken de blaadjes uit de olie.
    • De olie kun je bewaren op een donkere en koele plek, daar is de olie zeker een jaar houdbaar. Je kunt de olie ook gelijk verwerken tot calendulazalf.

Stap 2: Maak de calendulazalf

    • Weeg 15-20 gram bijenwas af en laat het au bain-marie smelten. Dit kun je doen door een pan met water op het vuur te zetten en daar een hittebestendige schaal in te hangen die het water niet raakt. In die schaal doe je dan de bijenwas. Tip: als je een stevigere zalf wilt, ga dan voor 20 gram, wil je een zachtere zalf kies dan 15 gram. Experimenteer maar!
    • Voeg dan 100 ml goudsbloemolie toe en meng.
    • Goudsbloemen hebben van zichzelf een bijzondere geur. Wil je dit verbloemen? Voeg dan 10-20 druppels lavendel toe. Lavendel werkt overigens ook nog ontsmettend en is kalmerend.
    • Giet het mengsel over in de kleine potjes (of grotere pot!) en laat het goed afkoelen. Het is handig om voor het gieten een gietkan met tuit te gebruiken.
    • Plak een etiket met datum erop. De zalf is ongeveer een half jaar houdbaar, omdat er geen conserveermiddelen inzitten.