ROTTERDAM – Stichting Job Dura Fonds heeft vijf projecten in de regio Rotterdam genomineerd voor de Job Dura Prijs 2016. Deze prijs, die wisselende actuele thema’s heeft op het gebied van de bebouwde omgeving in genoemde regio, staat dit jaar in het teken van ‘Tijdelijke invulling van leegstand’. Tevens heeft de jury zes ‘Drijvende Krachten’ met betrekking tot het thema benoemd, die zij extra in het zonnetje wil zetten.
Tijdelijkheid is van alle tijden, maar in tijden van crisis en leegstand krijgt ‘tijdelijk gebruik’ meer gelegenheid, ook uit noodzaak. Dit biedt tegelijkertijd kansen voor innovatie: nieuwe soorten gebruik, bijzondere gebouwen die tijdelijk een nieuw leven krijgen of speciale locaties die betaalbaar gemaakt worden. Tijdelijkheid kan ook dienen als redmiddel en als positieve impuls. Voorbeelden zijn pop-up voorzieningen in leegstaande winkels, maar ook de stad als tijdelijk decor voor theater. Eigenaren van vastgoed zien in tijdelijkheid mogelijkheden om opbrengsten te genereren, of een gebaar te maken naar de samenleving. Gebruikers zien kansen om op spannende plekken te huren of nieuwe concepten te testen. Publieke organisaties ontwikkelen tijdelijke oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen in (ouderen)zorg, onderwijs en opvang van asielzoekers. Tijdelijkheid wordt steeds meer realiteit in duurzame stedelijke ontwikkeling.
De door de jury genomineerde projecten zijn:
- BlueCity
- Het Wijkpaleis
- Leeszaal Rotterdam West
- Stad in de Maak
- Het Voedselpark
Wat alle tijdelijke projecten met elkaar gemeen hebben is dat zij kwetsbaar zijn door (financiële) afhankelijkheid en te maken hebben met starre regelgeving. Desalniettemin houden zij zich staande door het doorzettingsvermogen van betrokken vrijwilligers en ondernemers. Zij zijn de ‘Drijvende krachten’ achter menig project. De jury wil de volgende ‘Drijvende Krachten’ extra in het zonnetje zetten:
- Rini Biemans
- Elma van Boxel en Kristan Koreman
- Femke Snijders
- Conny Janssen Danst
- Oma’s Pop Up
- Wunderbaum
De genomineerde projecten en drijvende krachten worden door de jury beoordeeld op basis van een aantal criteria. Zo wordt onder meer gekeken in hoeverre zij maatschappelijk waarde vermeerderend, publiek toegankelijk, Rotterdams, innovatief én duurzaam zijn. Daarnaast wordt gezocht naar bijzondere samenwerkingsvormen.
De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Tevens wordt de Daan Dura Prijs uitgereikt van €7.500. De jury bestaat dit jaar uit Alexandra den Heijer, Herman Kossmann, Hilde Remøy, Saskia van Stein en Gerrit Roukens.
De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.
De Job Dura Prijs 2016 en de Daan Dura Prijs worden op donderdag 24 november aanstaande om 15.30 uur uitgereikt in de Theaterschool van het Hofpleintheater aan de Pieter de Hoochweg 222 te Rotterdam. Geïnteresseerden die de prijsuitreiking willen bijwonen kunnen zich aanmelden via info@jobdurafonds.nl.
Voor meer informatie: www.jobdurafonds.nl