Nieuwe bijenvolken op de tuin van Imker Ernest

Het bijenhuis achterin de Voedseltuin heeft nieuwe bewoners! Imker Ernest heeft zijn bijenvolken verhuisd van de Rotterdamse Munt naar de Voedseltuin. De bijen hadden bij de Munt te weinig ruimte en op de Voedseltuin hadden we helaas afscheid moeten nemen van de vorige imker.

Tijd om even kennis te maken met Ernest en zijn bijenvolken.

Ernest is sinds 3 jaar imker en begonnen in Beverwaard, waar hij nog steeds een plek heeft voor de bijen. Handig, twee plekken, want zo kan hij af en toe bijen verhuizen als ze de neiging hebben te gaan zwermen. Daarover straks meer, eerst even naar ‘hoe het allemaal begon.’

“Ik had een fascinatie voor bijen en besloot daar iets mee te gaan doen. In Rotterdam Oost deed ik bij imkersvereniging het Ambrosiusgilde een cursus over bijen houden. Vervolgens liep ik een tijdje mee met een ervaren imker voor ik zelf aan de slag ging. Ik ben begonnen in Beverwaard, waar ik nu nog steeds een plek heb.”

Daarnaast kwam hij bij de Rotterdamse Munt terecht en vervolgens hier bij de Voedseltuin. “Het is hier een fijne plek, het is even aankijken hoeveel voedsel er is voor de bijen, dus hoeveel er hier kunnen wonen. Niet alle bloemen hebben evenveel nectar.”

 

Verhuizen van de bijen

“Als je bijen verhuist binnen een straal van 3 km is er een grote kans dat ze terug vliegen naar hun oude plek. Gelukkig liggen de Voedseltuin en Rotterdamse Munt nog wat verder van elkaar. Bovendien zit de Maas ertussen, en bijen kunnen niet over water vliegen, dan raken ze verblind door de weerkaatsing van de zon.”

Momenteel heeft Ernest 5 volken en die hebben de winter ook overleefd. Ondanks de bijensterfte waar in het hele land sprake van is, dus daar is hij erg blij mee. Hij kan nu ook delen van sommige  volken afsplitsen om weer door te geven aan andere imkers. Dat kost wel tijd, want het nieuwe volkje moet er eerst voor zorgen dat er een nieuwe koningin geboren wordt.

Zwermen

Dat splitsen is belangrijk om te voorkomen dat de bijen gaan zwermen. Zwermen is een natuurlijk gedrag van bijen waarbij een deel van de bijenkolonie, inclusief de koningin, de oorspronkelijke bijenkorf verlaat om een nieuwe kolonie te vormen. Het zwermen treedt meestal op tijdens het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de bijenpopulatie sterk is gegroeid en de bijenkorf overbevolkt raakt. Het voorkomen van zwermen naar buiten de kasten is een van de taken van de imker.

Wekelijks checkt Ernest de kasten en als hij ziet dat er nieuwe koninginnen worden opgekweekt is het tijd voor een ‘kunstzwerm’; hij plaatst de oude koningin en een deel van de bijen in een andere kast. Terwijl hij dit vertelt, laadt hij een kast met een volk in de auto om mee te nemen naar Beverwaard. Hij heeft er dit voorjaar ook een paar kunnen doorgeven aan een andere imker.

Honing oogsten

In de grootste kast achterin het bijenverblijf is het bovenste deel speciaal voor honing. Honingramen met verzegelde honingcellen zijn een indicatie dat de honing rijp is om te worden geoogst. Verzegelde cellen hebben een waslaagje dat door de bijen is aangebracht om de honing te beschermen. Het oogsten gebeurt met een speciale honingslinger.

Het oogsten van honing is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht vereist. Het is ook belangrijk om goed om te gaan met de bijen en ervoor te zorgen dat ze voldoende voedsel overhouden om te overleven. Hopelijk kunnen we binnenkort genieten van verse, zelfgemaakte honing rechtstreeks uit de eigen bijenkolonie.

Wil je Ernest volgen, neem dan een kijkje op zijn brand nieuwe instagram @010honing

Heb je zelf interesse in bijen en de imkercursus dan is de jaarlijkse open dag op zaterdag 8 juli van 10-16 uur een leuke kennismaking. Meer info op LinkedIn.