Lara Egbring – De Voedseltuin’s Nieuwe Tuin Coördinator

Sinds februari is Lara Egbring de nieuwe tuincoördinator van De Voedseltuin. Twee dagen per week, op donderdag en vrijdag, zet ze zich in voor de tuin en de gemeenschap daaromheen. Voor haar is het meer dan een werkplek; het is een inspirerende omgeving waarin natuur en mensen samenkomen.

“De Voedseltuin is een bijzondere plek. Het is niet alleen een tuin waar voedsel wordt verbouwd, maar ook een ruimte waar mensen verbinding vinden, zowel met elkaar als met de natuur. Dat spreekt me bijzonder aan. Ik voel me hier op mijn plek omdat de missie van de tuin perfect aansluit bij wat ik in mijn leven wil bereiken: mensen in contact brengen met de natuur, kennis over voedsel verbouwen te delen en tegelijkertijd een gemeenschap op te bouwen.”

Lara’s achtergrond in ecopsychologie speelt een belangrijke rol in haar werk bij De Voedseltuin. “Ecopsychologie is een relatief jong vakgebied binnen de psychologie. Het gaat ervan uit dat mensen onderdeel zijn van de natuur, en dat een hernieuwde verbinding met die natuur niet alleen goed is voor ons welzijn, maar ook bijdraagt aan een duurzamere manier van leven. Ik geef workshops en cursussen waarin mensen niet alleen leren over ecologie en psychologie, maar ook ervaren wat het betekent om écht in contact te staan met de natuur.”

Een van haar doelen bij De Voedseltuin is een positieve impact hebben op het welzijn van bezoekers en vrijwilligers. “Buiten bezig zijn, met je handen in de aarde werken en samen een groene omgeving creëren: dat heeft een enorme invloed op hoe mensen zich voelen. Daarnaast wil ik me inzetten voor biodiversiteit in de stad. Groene plekken zoals De Voedseltuin zijn niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor bestuivers en andere dieren. We hebben meer van dit soort oases nodig.”

Ook buiten De Voedseltuin zet Lara zich in voor stadsvergroening. Zo ondersteunt ze bij het project ‘Wijk in Bloei’ in Oud-Mathenesse, waarbij bewoners worden geholpen om hun buurt groener en bio-diverser te maken. “We zetten daar een groene hub op, een plek waar mensen terechtkunnen met vragen over vergroening. We ondersteunen hen met kennis, zaden, stekjes, compost en gereedschap. Vanuit De Voedseltuin brengen we onze expertise mee en helpen we mensen hun ideeën om te zetten in actie.” Hoewel het project nog in de beginfase zit, staat er al een belangrijke mijlpaal gepland: de officiële opening op 26 maart. “Het is mooi om te zien hoe deze initiatieven samenkomen en hoe De Voedseltuin ook buiten haar eigen grenzen een groene impact heeft.”

Voor de toekomst van De Voedseltuin heeft Lara verschillende ideeën. “Ik wil bijvoorbeeld een check-in moment introduceren aan het begin van een werkdag. Even de tijd nemen om te horen hoe het met iedereen gaat. Dat lijkt me waardevol voor de sfeer en het gemeenschapsgevoel. Daarnaast zou ik graag zien dat we permacultuur principes nog verder integreren. We hebben al een voedselbos, maar we kunnen nog beter leren hoe we een ecosysteem creëren waarin de natuur zoveel mogelijk zelf het werk doet. Dat is uiteindelijk de toekomst van duurzame voedselproductie.”

Lara kijkt ernaar uit om haar steentje bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van De Voedseltuin. “Het is een plek met zoveel potentie, en ik ben blij dat ik hier deel van mag uitmaken.”