IMG_9406

We hebben veel mooie buren in het Keiledistrict en één daarvan is Kaapse Brouwers. Deze Rotterdamse Bierbrouwers zijn een van de eerste die moderne craft bierstijlen gingen brouwen onder de Rotterdamse vlag. Naast het vaste assortiment zijn er regelmatig speciale biertjes, bijvoorbeeld ter ere van een gelegenheid. We spraken met Mike van Kaapse Brouwers over de samenwerking met de Voedseltuin.

Kaapse Willie – Oranje voor Goed actie
Koningsdag 2023 kreeg Rotterdam bezoek van koning Willem Alexander en voor die gelegenheid produceerden Kaapse Brouwers een uniek biertje; Kaapse Willie. Daarbij deden ze mee aan de Oranje voor Goed actie, wat inhield dat 10% van de winst gedoneerd werd aan de Voedseltuin.

Mike: “We hebben al eerder goede doelen gesteund, maar willen nu meerdere acties en initiatieven koppelen aan de Voedseltuin.” Het is op twee belangrijke vlakken een logische keus; onze zoektocht naar lokale ingrediënten en de sociale impact waar we beiden aan werken.”

Weer 10% van de Kaapse MOMO
“Met MOMO (Motel Mozaïque Festival) werken we al meerdere jaren samen en dit jaar hebben we net als tijdens Koningsdag weer 10% geschonken aan de Voedseltuin. Daarnaast kwam in de samenwerking met MOMO het idee om de Kaapse MOMO lokaal op te zetten door ingrediënten uit de tuin te gebruiken.”

Lokale ingrediënten
Kaapse Brouwers zijn op een missie om hun ingrediënten lokaal te gaan afnemen. “Voor de beste kwaliteit granen en hop kwam je automatisch in het buitenland terecht, maar hoe mooi zou het zijn als het lukt om alles in Nederland en nog beter uit de omgeving van Rotterdam te kunnen halen?” Een van de organisaties uit het netwerk van de Voedseltuin is Rotterdam de Boer op en met dergelijke connecties ziet Kaapse Brouwers het zeer positief in.

“Voor de smaakmakers in het bier willen we kijken wat we nog meer in de Voedseltuin kunnen groeien. We hebben nu een plek in de tuin met onze naam erop en kijken ernaar uit te gaan experimenteren met wat we daar kunnen ontwikkelen.”

Sociale Impact
Kaapse Brouwers willen zich inzetten voor Rotterdam en de Rotterdammers en structureel meer betekenen voor de omliggende wijken en bewoners. Daarbij past het steunen van en samenwerken met initiatieven zoals de Voedseltuin. Daarnaast willen ze ook meer werkplekken en kansen te creëren voor mensen met een afstand binnen én tot de arbeidsmarkt. Daar drinken wij graag een biertje op!