Portret Pieter 2

Interview van onze vrijwilliger Pieter Claus voor het tijdschrift Sociaal domein.

Schoffelen en rondleiden

Na zijn pensioen ging Pieter Claus (67) op zoek naar nieuwe activiteiten. Via een oud-collega kwam hij in contact met de Voedselbank en zo ook met Voedseltuin Rotterdam. Hij meldde zich aan als vrijwilliger. “Gisteren hebben we courgettes geoogst. Het doet me goed te weten dat die vanavond op tafel staan en dat mensen met weinig geld zo een gezonde maaltijd krijgen.”

Voor zijn pensioen werkte Pieter als behandelaar in de GGZ. “Toen ik hier aankwam, had ik twee linkerhanden. Maar ik heb snel bijgeleerd. Het hele pietepeuterige ligt me niet zo, maar ik help graag met het uitplanten van zaadjes, onkruid wieden, schoffelen of het grovere onderhoud, zoals het aanleggen van houtwallen.”

Twee dagdelen per week is Pieter te vinden in de Voedseltuin. “Ik begin met een bakje koffie en maak daarna een rondje door de tuin. Het is fijn om buiten te zijn, ik leer veel bij en ik voel me hier op mijn gemak. De mensen die ik ontmoet, vormen een goede afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. Met sommigen praat ik over praktische zaken, met anderen heb ik diepzinnige gesprekken. Het mooie is dat iedereen respect heeft voor elkaar, ook al zijn we allemaal heel verschillend.”

Voedseltuin Rotterdam krijgt steeds meer aanmeldingen voor een rondleiding, bedrijfsuitje of een vrijwilligersmiddag. Om daarbij te kunnen helpen, deed Pieter vorig jaar samen met twee andere vrijwilligers een cursus gastheerschap. “Het rondleiden van groepen is een leuke aanvulling op de reguliere werkzaamheden. Elke groep is weer anders. Mensen van buiten Rotterdam vertel ik bijvoorbeeld over de historie van deze plek, anderen willen alles weten over de teelt van onze groenten. Die afwisseling maakt het boeiend.”

Nog zeker een paar jaar wil Pieter als vrijwilliger actief blijven. “Dit werk is leuk én zinvol. Het geeft me voldoening dat ik een bijdrage lever aan het kweken van voedsel.”