Interview met nieuwe directeur Marjolein Moeijes

Na jaren actief te zijn geweest in campagnes, politiek en activisme besloot Marjolein Moeijes dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Sinds kort is ze directeur van De Voedseltuin, een groene oase midden in de stad. Een plek waar niet alleen groenten groeien, maar ook gemeenschappen en ideeën tot bloei komen.

“De Voedseltuin is een bijzondere plek. We zitten hier midden in de stad, maar tegelijkertijd voelt het als een wereld op zichzelf. Het is een plek die zoveel verschillende problemen in de stad tegelijkertijd aanpakt: sociale verbinding, duurzaamheid, biodiversiteit, toegang tot gezond voedsel. Dat maakt het werk hier zo waardevol.”

Toch was groen niet altijd Marjoleins eerste liefde. “Ik ben opgegroeid als stadskind en had eigenlijk weinig contact met de natuur. Pas een paar jaar geleden begon ik me te interesseren in planten en biodiversiteit. Ik volgde een plantencursus, raakte gefascineerd door bijen en vlinders en vroeg me af wat we als stadsbewoners kunnen doen om de natuur een handje te helpen. Zo rolde ik als vanzelf het tuinieren in. Ik heb ook sinds anderhalf jaar een volkstuintje, en daar wil ik een inheemse vlindertuin van maken. Er groeien ook heel veel fruitbomen, en het is bovendien een eetbare tuin.”

Die nieuwe passie gaat gepaard met Marjoleins achtergrond in landbouw en voedselbeleid. “Ik heb Internationale Ontwikkelingsstudies gestudeerd in Wageningen en me daar veel beziggehouden met landbouwsystemen en voedselvraagstukken. Tijdens mijn studietijd werd ik steeds actiever in duurzaamheidsbewegingen. We organiseerden protesten tegen de bio-industrie en pleitten voor een duurzamer voedselsysteem. Die ervaring neem ik nu mee in mijn werk hier.”

Naast haar rol als directeur van De Voedseltuin leidt Marjolein ook een door de EU ondersteund project in Oud-Mathenesse, waar de komende jaren veel vergroening plaatsvindt. “We gaan daar een groene hub opzetten, een plek waar bewoners hulp kunnen krijgen bij het vergroenen van hun buurt. Het voelt als een mooie uitbreiding van wat we hier in De Voedseltuin doen.”

Het eerste project waar Marjolein bij betrokken raakte, nog voor haar officiële aanstelling, was het Geen Woorden Maar Zaden Festival. “Twee jaar geleden zette ik vanuit Groen010 een campagne op, Nationaal Park Rotterdam, om stadsbewoners dichter bij de natuur te brengen. Via die weg raakte ik in gesprek met De Voedseltuin en werd ik uitgenodigd om mee te denken over het festival. Nu organiseer ik het zelf mee! Het wordt een dag vol workshops, lezingen en zadenruil, en het draait allemaal om het belang van vrij toegankelijke zaden en biodiversiteit.”

Voor de toekomst van De Voedseltuin heeft Marjolein grootse plannen, maar ze wil vooral dat het een gezamenlijke visie wordt. “Binnenkort zet ik een enquête uit onder vrijwilligers en betrokkenen. Ik wil weten wat zij belangrijk vinden, hoe zij de toekomst van De Voedseltuin zien. Het is een plek van en voor de gemeenschap, en dat moet ook zo blijven.”

Wil je bijdragen aan de toekomst van De Voedseltuin? Word vriend en steun de ontwikkelingen!

(Interview: Daphne Bakker)