In gesprek met Meriam Beek, de nieuwe tuincoördinator.

‘Ik ben wel een echte teamplayer’.

Meriam Beek nam in april jl. de werkzaamheden van tuincoördinator Max de Corte over. Samen met Tom Lorier coördineert zij het groeien en bloeien van de tuin.

 

Zo’n 15 jaar geleden verhuisde Meriam Beek met haar man van Haarlem naar Rotterdam. Ze is inmiddels moeder van drie kinderen en woont in Spangen, niet ver van de Voedseltuin vandaan.

Zij vertelt: “Na mijn drukke bestaan bij de Rijksoverheid kwam een tijd van bezinning en kiezen vanuit mijn hart. Met enkele buurtbewoners startten wij het project ‘Natuurlijk Spangen’. Het doel was om Spangen groener te maken in combinatie van het versterken van de onderlinge betrokkenheid in de wijk. Er kwamen veel nieuwe bewoners naar Spangen die niet automatisch mengden met de oorspronkelijke bewoners. Groen was dus een middel voor meer cohesie. Het eerste wat we deden was het, 4 keer per jaar, laten grazen van een kudde schapen in de wijk. Er ontstonden daar ineens gesprekken met elkaar. Fantastisch.”

 

Meriam Beek besloot om van groene projecten haar werk te maken, werd zzp’er en ging ook aan de slag in andere wijken. Zo werkt zij met kinderen aan verschillende moestuinen en ontwikkelt zij avontuurlijke activiteiten op speelplekken van stichting Ravottuh. Ook was zij betrokken bij de ‘MoestuinClub voor kids’ op het Dakpark, tegenover de Voedseltuin.

Zij vervolgt: ”De Voedseltuin is een plek die ik al jaren volg en af en toe bezoek. Door verschillende mensen werd ik getipt over deze vacature. Na twee leuke gesprekken en een dag meedraaien is het nu een feit en werk ik hier twee dagdelen per week. De Voedseltuin combineert groen en mensen en bestaat uiteraard uit het met elkaar buiten bezig zijn. Ik word daar blij van. Om hier te mogen werken voelt als een puzzelstuk dat op z’n plek valt!”
Opvallend aan de Voedseltuin

Het valt Meriam op dat de medewerkers van de Voedseltuin het als een familie ervaren. Ze werken graag samen en zoeken elkaar op.
Meriam praat enthousiast verder; “Er is een prettige sfeer en alles is ook goed. We bepalen het tempo met elkaar en iedereen is welkom om zijn of haar aandeel bij te dragen. Er ligt geen hoge lat die gehaald moet worden. De mens en de natuur staan centraal. Ik word er zelf ook rustiger van.”

Wat is typisch Meriam?

“Het initiatief van de ketenwerking spreekt mij zeer aan. Elkaar versterken en helpen. Ik heb contact gelegd met het eiland van Brienenoord om onze hulp aan te bieden in ruil voor een ontwerp voor het opfleuren van de binnenkant van het containerhome. Hiernaast houd ik van een opgeruimde tuin waardoor de beleving ervan nog prettiger wordt. Ik vind het dan ook prettig om dingen van de ‘to do list’ af te maken. We zijn dus aan het opruimen. Tja en wat is kenmerkend voor mij? Ik ben betrokken, sociaal, enthousiast en werk graag samen, ben wel een echte teamplayer.”