[h2 fancy=”true”]Bijen[/h2]
Naast het opkweken van groente en fruit op de Voedseltuin is er ook plaats voor flora en fauna op ons terrein. De Voedseltuin heeft 2 Bijenhotels geplaatst om bijen een droge en windvrije ruimte te bieden. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten. Op diverse plaatsen zijn ook vogelhuisjes geplaatst. Mens en dier kunnen zo profiteren van ons ambitieuze project.

 

[h2 fancy=”true”]Vogels[/h2]

Maar wat voor vogels komen er nu eigenlijk voor op het voormalige haventerrein aan de Keilestraat? De meest voorkomende vogels komen ook in uw eigen tuin voor zoals de Houtduif, Spreeuw, Kraai, Kauw en Ekster. Enkele weken geleden hebben we ook de grijze Kwikstaart gesignaleerd. Een schuw, maar razendsnel vogeltje.

De vogel die het meest gespot word op de tuin is echter de Zwarte Roodstaart (zie foto’s).

 

 

[one_fourth]
[image  shadow=”true” border=”true” size=”small”]wp-content/uploads/2013/01/vogel1.jpg[/image]
[/one_fourth]

[one_fourth]
[image shadow=”true” border=”true” size=”small”]wp-content/uploads/2013/01/vogel2.jpg[/image]
[/one_fourth]

[one_half_last]

[h4]De zwarte roodstaart[/h4]De zwarte roodstaart broedt in allerlei holten en spleten in een voornamelijk stenige omgeving: onder rotsblokken, in holten van muren en schuttingen en tal van andere plekken. Belangrijk voor de zwarte roodstaart is een warme en droge omgeving die baadt in het zonlicht. Zwarte roodstaarten zijn trekvogels en overwinteren  vaak in Noord Afrika, maar ook in Europese landen als Portugal, Spanje, Zuid Frankrijk en België.

Er zijn ook vogels die overwinteren in Nederland. De Voedseltuin blijkt het ideale leefterrein te zijn van deze vogels. Er zijn zo’n 4 koppeltjes geteld.

[h4]Uiterlijk en voedsel[/h4]Door het fraaie donkergrijs met zwarte verenkleed is het mannetje een opvallende en goed herkenbare vogelsoort. Het verenkleed van het vrouwtje is daarentegen onopvallend grijsbruin van kleur. Beide geslachten hebben echter een roodbruin gekleurde staart. De zwarte roodstaart wordt vaak gezien in een rechtopstaande houding, terwijl de staart opvallend trilt. Insecten vormen het voornaamste voedsel naast het nodige fruit. De vogel zit vaak op een zitpost en vliegt vervolgens naar de grond om insecten op te pikken. Om daarna op dezelfde plek weer terug te keren. Zijn zang bestaat uit korte roepgeluidjes die karakteristiek met een krakend geluid beginnen.[/one_half_last]
[h4]Nest[/h4]De vogel bouwt zijn nest in o.a. boomholten, boomspleten, houtstapels, onder dakpannen en broedt vanaf eind april. Per legsel worden 5 tot 7 eitjes gelegd, die na veertien dagen uitkomen. De kuikens blijven 12 tot 16 dagen in het nest. Ondanks het plaatsen van diverse vogelhuisjes, heeft een Zwarte Roodstaart zich genesteld onder het dak van onze binnenruimte. De natuur laat zich immers niet regisseren.

 

 

Tekst en foto’s: Henk Roubos[line_top]