- Dit evenement is voorbij.
FAKE ME HARD, een gids voor de 21ste eeuw
30 juni 2021 @ 12:00 - 15 augustus 2021 @ 20:00
FAKE ME HARD is van de makers van ROBOT LOVE en TEC ART: een fysieke ervaring in de nieuwe culturele hub van Rotterdam. Boek je time slot vooraf via fakemehard.nl | Openingstijden: van 30 juni – 15 augustus 2021 op Do – Zo 12.00-20.00 uur | AVL Mundo, Keileweg 18, Rotterdam.
Wie leidt de wereld in 2039 als we het overlaten aan kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes? Volgens de Turks-Amerikaanse kunstenares-onderzoeker Pinar Yoldas is dat een schattig poesje. Ze bestaat alleen in virtuele vorm en heeft betere papieren dan de meeste politici: ze heeft uitgebreide affectieve capaciteiten, zoals het vermogen om miljoenen mensen tegelijk lief te hebben. In Yoldas’ 3D-animatiefilm Kitty AI houdt de kitten als een soort Joe Biden van de toekomst een toespraak over de gronden waarop AI-netwerken politici kunnen vervangen.
Geestig? Ja. Maar minder onvoorstelbaar dan we zouden willen. Als we er niet voor zorgen dat AI ‘mensbewust’ gaat opereren, wordt de saamhorigheid, fluïditeit en diversiteit van de mensheid gereduceerd tot enen en nullen. Door algoritmes van websites en social media ontstaan er nu al verschillende realiteiten, wat leidt tot polarisatie en sociale onrust.
De grootschalige tentoonstelling FAKE ME HARD in AVL Mundo, de nieuwe culturele hub van Rotterdam, reflecteert even speels als onontkoombaar op een dystopische ‘post-truth’ maatschappij. Van musicerende robots tot zwermen intelligente drones: meer dan veertig installaties van gerenommeerde kunstenaars (naast Pinar Yoldas zijn dat onder anderen Joep van Lieshout, Joey Holder en Jon Rafman) op het grensvlak van kunst en technologie dagen de bezoeker uit om de complexe realiteit van onze eeuw te verkennen.
Zónder erover te gaan zitten somberen overigens, want de boodschap die uit de tentoonstelling spreekt is optimistisch: wie slim meebeweegt met de technologische realiteit, kan zich ertegen wapenen. Zo zie je in FAKE ME HARD ook hoe je ‘robotproof’ kunt worden en leer je fakeprofielen te maken om algoritmes te omzeilen. Wellicht dé skills waarmee de 21ste-eeuwse mens zich door de wereld zal moeten navigeren.