- Dit evenement is voorbij.
Atlas Werkconferentie 2023
14 september 2023 @ 10:00 - 17:00
Het Atlas-team nodigt je graag uit voor de Atlas Werkconferentie 2023 op donderdag 14 september aanstaande in het Keilepand in Rotterdam! Dit jaar is het thema ‘De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. Kom kennis maken met nieuwe concepten en duurzame oplossingen om onze leefomgeving te transformeren.
Of je nu woont in een dorp of in een grote stad, de kans is groot dat planologen naar je leefomgeving kijken volgens het concept ‘de compacte stad’. In dit concept gaat het om het efficiënter indelen van de ruimte door meerdere functies in een gebied bij elkaar te brengen. Denk aan wonen, werken, natuur, recreëren en vervoer. De compacte stad kan als concept een oplossing bieden voor het gebrek aan ruimte in Nederland. Maar als woonwijken dichterbij bedrijventerreinen komen te liggen, kan dit ook leiden tot meer risico’s. Zoals milieueffecten of brandgevaar.
Op deze Atlas Werkconferentie willen wij samen met jou al deze aspecten van een compacte stad onderzoeken. Wat zijn de gevolgen van het loslaten van de traditionele functiescheiding tussen woonwijken, winkelgebieden en industrieterreinen? Hoe kun je bewoners betrekken bij dit soort nieuwe ontwikkelingen? Oftewel: wat betekent deze ontwikkeling naar een compacte ruimtelijke ordening in de praktijk?
Bij een compacte stad gaat het om het maken van keuzes: waar wil je de ruimte voor inzetten? De Atlas Leefomgeving biedt inzicht in de leefomgeving. Waar liggen kansen? En waar juist risico’s? Zo kan de Atlas professionals helpen om goede keuzes te maken voor een gezondere, veiligere en groenere leefomgeving. Daar gaat het ook over tijdens deze Atlas Werkconferentie.
Lees meer op de website van de Atlas Conferentie
Rondleiding Voedseltuin: Gezond voedsel uit een gezonde stad
Door Tineke van der Burg | buiten workshop, max. 20 pers
Wat ga je doen?
Voedseltuin Rotterdam komt op voor een gezonde stad. Met als doel duurzame stedelijke samenleving, met gezond voedsel voor iedereen. Zonder armoede en sociale uitsluiting. Vrijwilligers kweken er biologische groenten en fruit en de opbrengst gaat naar Voedselbank Rotterdam. Zo zorgt Voedseltuin Rotterdam niet alleen voor gezond voedsel, maar is het ook een plek om elkaar te ontmoeten en weer mee te kunnen doen. Deelnemers werken mee aan het produceren van voedsel en kunnen tegelijkertijd in een groene omgeving weer meer zelfvertrouwen ontwikkelen en vaardigheden ontwikkelen.
Ga met Tineke van der Burg mee op ontdekkingstocht in de Voedseltuin. Duik in de wereld van duurzame geteelde seizoensgroenten en leer van Tineke wat stadslandbouw kan betekenen voor een stad en vooral voor de mensen die in een stad wonen.
Waarom meedoen?
De Voedseltuin is een mooi voorbeeld hoe een project meerdere doelen kan dienen: gezondheid, inclusie, gebiedsontwikkeling, participatie en duurzaamheid. Dat wil jij toch ook met eigen ogen gaan zien?
Voor wie?
Voor iedereen.
Gids
Tineke van der Burg, zakelijk coördinator Voedseltuin Rotterdam
Biografie
Tineke van der Burg is sinds oprichting in 2010 bij Voedseltuin betrokken. Eerst als adviseur, later als bestuurslid en vanaf 2015 is zij twee dagen betaald in dienst. Sinds januari 2023 is Tineke ook werkzaam bij de Rotterdamse Munt in een vergelijkbare functie.