De zomer van 2018 gaat de geschiedenis in als de droogste zomer ooit. Dit zal niemand ontgaan zijn. Over de mogelijkheden en de consequenties hiervan voor de Voedseltuin is tuincoördinator Tom Lorier aan het woord.
Lorier: ‘Een uitgangspunt van de permacultuur, die wij op de Voedseltuin hebben, is dat extra water niet nodig is. Wij spitten namelijk de grond niet om waardoor onder andere het vocht in de bodem behouden blijft. Dit, in combinatie met de polycultuur, maakt dat de bodem in balans blijft. Echter hadden wij deze zomer ook echt last van de droogte. Het was dan ook extreem lang droog.’
Doordat de Voedseltuin geen eigen wateraansluiting heeft, ons opgevangen regenwater op was en het water uit de aangrenzende haven te zout is voor de gewassen, is er een appèl gedaan op de buren. Bij hun wateraansluiting zijn enkele duizendlitercontainers gevuld, waarna er met gieters gesproeid kon worden.
Lorier vervolgt: ‘Via Facebook hebben wij mensen opgeroepen om met gieters langs te komen om te helpen. Met gieters kom je nauwkeuriger onder de planten dan met een slang. Het risico van het verbranden van water op het blad wilden we vermijden. Maar het snel doorgroeien van de gewassen konden we niet voorkomen. De sla en broccoli waren te vroeg en de bonen droogden uit. Ook de frambozen en de bramen waren erg vroeg en aan de kleine kant. Doordat alles sneller groeide hadden wij weinig oogst. We konden net genoeg leveren aan de klanten van de Voedselbank met een groenten-strippenkaart. Maar helaas niet genoeg aan andere projecten als Pluspunt.
De verwachting is dat de Hollandse zomers vaker droog zullen worden. Moet de Voedseltuin tropische gewassen gaan verbouwen?
Lorier: ‘Het is grappig om te fantaseren over bijvoorbeeld mango’s en bananenteelt maar dat is niet wat we te doen hebben nu. We graven nu een grote sleuf waarin een slang komt te liggen die aangesloten wordt op een eigen waternet. Hierdoor zijn wij straks niet meer voor water afhankelijk van de buren. Ook is onze waterbak, waar 30.000 liter regenwater in opgevangen kan worden, klaar. Nu de regen nog. Het spreekt voor zich dat we met elkaar praten over eventuele aanpassingen van ons teeltplan. We hopen dat we deze maand (september) weer een goede oogst van o.a. mais, bleekselderij en de sperziebonen hebben.’
Als slot vertelt Tom Lorier dat de Voedseltuin meedoet met de Wereldhavendagen (7,8,9, september) die dit jaar het thema ‘Energize’ heeft. Mooie aansluiting op de duurzaamheid van de Voedseltuin. Zaterdag 8 september is er programma op de Voedseltuin. Ga naar onze Agenda voor het programma van die dag. Be here!