De tuin in de (na)zomer

Ondanks een vertraagde start in het voorjaar door de corona-sluiting en daarna de droogte konden we eind juni toch eindelijk gaan oogsten, maar de opbrengst van de radijs, wortel, tuinbonen, peultjes, kapucijners en bietjes was niet super goed. Maar daarna door afwisselend veel regen én zon, groeide alles enorm. Dus konden we veel oogsten voor de gebruikers (o.a. Voedselbank) van de strippenkaarten, WMO Radar, en natuurlijk onze vrijwilligers.

Eerst de verschillende soorten sla; kropsla, eikenbladsla en lollo rosso. ‘Gewone’ en krulandijvie, de kleurrijke snijbiet, de eerste Nieuw-Zeelandse spinazie, Italiaanse blad- en ‘gewone’ broccoli, palmkool (of cavolo nero) en boerenkool, tomaat, aubergine (voor het eerst dit jaar), courgettes en pompoenen. En natuurlijk de kruiden en de bessen; frambozen, aalbessen, kruisbessen, appelbessen en nu ook de duindoorn, Japanse kweepeer en rozenbottels.

Uit de kassen van de Weelde kwam al veel postelein en rucola en nu ook mooie groene en gele courgettes.

 

De pompoenen doen het als vanouds fantastisch goed. In sommige eetculturen worden ze al heel vroeg geoogst en gegeten, maar wij laten ze liever met rust tot ze volgroeid zijn, nu dus. Als de aanhechting met de plant verdord is, zijn ze oogstbaar.

Niet alleen met de groenten gaat het goed, ook met de vrijwilligers, het aantal nieuwe aanmeldingen is zo groot dat we inmiddels een wachtlijst hebben. Iedere nieuwe vrijwilliger brengt weer nieuwe energie en kennis met zich mee, dus altijd weer een leuke aanvulling! 

Al die mooie groenten en fruit trekken ook minder genode gasten aan. Onze kolen (spruiten, palm-, spits- en boerenkool etc.) zijn zeer geliefd bij de slakken, en soms is opeens een bessenstruik helemaal kaalgeplukt, of een aubergine meegenomen door een onbekende passant. Dat zijn de wrange vruchten op de tuin… Gelukkig zijn dat de uitzonderingen en zijn we vooral heel blij met alles op de tuin!

De nazomer is aangebroken, de zomervakantie ligt alweer achter ons, de dagen worden korter. Maar op de tuin is het onverminderd mooi, zeker met het mooie lage licht. We oogsten de vruchten en maken jam, we verzamelen de zaden van de uitgebloeide bloemen voor in onze nieuwe ruilkast en kijken al weer een beetje vooruit naar het komende jaar!

… Én we genieten vooral nog van de warmte als de zon weer doorbreekt!