Tom’s Tuintip: Compost!?!

Wat is dat eigenlijk, compost?

Compost bestaat voornamelijk uit organische resten in de vorm van stofdeeltjes. Als je een laagje compost in je tuin aanbrengt, is die organische stof voeding voor het bodemleven. Dit verbetert de bodem en geeft meer structuur. Organische stof houdt ook veel vocht vast, daardoor werkt het als een soort spons. Het houdt vocht vast als reserve.

Het proces dat hieraan voorafgaat noemen we composteren. Hierbij worden organische reststoffen door micro-organismen en kleine dieren omgezet in compost. De kleine dieren zijn bijvoorbeeld de compostworm en een pissebed. Alles wat ooit geleefd heeft, kan composteren. Sommige dingen geven overlast door geur of ratten, zoals brood en gekookte etensresten. Daarom composteren wij op de Voedseltuin voornamelijk (ongekookte) groente-, fruit- en tuinafval.

 

Zelf compost maken

Composteren kun je ook heel goed thuis! Dit kan zelfs op het balkon in een wormentoren. De wormen zullen je daarin helpen om al je keukenafval te transformeren naar zwart goud: compost! In Rotterdam is het ook mogelijk om samen met je buren te composteren in een Wormenhotel. Als je in de buurt woont van de Voedseltuin of vaker in de buurt bent, kun je ook je (ongekookte) groente- en fruitafval bij ons in één van de compostbakken doen!