BRANDNETELPESTO

BRANDNETELPESTO

Pesto kun je van alle soorten bladgroen maken…

De koning onder pesto’s is natuurlijk die van basilcium, niet voor niets koningskruid genoemd. Maar ook een pesto van palmkool, rucola, selderij of gemengde kruiden, zelfs van de blaadjes van de wortel of van radijs maak je lekkere pesto. En nooit hoef je meer bladgroen weg te gooien.

 

In het voorjaar is ook een pesto van brandnetel een aanrader. Wie nu goed van start gaat met onkruid wieden in de tuin, heeft daar de rest van het jaar profijt van. En met zo’n lekkere pesto als doel, wordt het onkruid wieden opeens nog een leuke bezigheid!

 

INGREDIËNTEN VOOR EEN GROTE KOM BRANDNETELPESTO

 

 • 1 emmer/mand jonge brandneteltoppen, zonder zaden
 • 2 teentjes knoflook, gepeld
 • 3 eetlepels zonnebloempitten (of pijjnboompitten, of amandelen, cashewnoten, walnoten)
 • 10 tot 15 walnoten*
 • 50 ml olijfolie
 • peper en zout

 

 • evt nog toevoegen 50 gr parmezaanse kaas voor een extra lekkere versie en 1 el citroensap en wat rasp voor een frisse variant

 

BEREIDING BRANDNETELPESTO

 

 1. Zorg dat je van de brandnetels alleen de toppen en de bladeren hebt, was ze en blancheer ze vervolgens door ze een minuutje te koken en vervolgens af te spoelen met koud water.
 2. Rooster de zonnebloempitten en de walnoten tot ze lekker ruiken en doe ze samen met de twee tenen knoflook in je keukenmachine. Voeg eventueel een beetje olie toe als dat het makkelijker maakt. Het hoeft nog niet heel fijn maar zorg dat het allemaal wat minder grof is.
 3. Voeg de brandnetel toe en pureer verder tot het er uit ziet als pesto.
 4. Voeg de rest van de olie toe, doe dit geleidelijk, wellicht heb je niet alle olie nodig.
 5. Breng verder op smaak met peper en zout. En klaar is je brandnetelpesto!

Brandnetelpesto is heerlijk voor op brood of door de pasta