Tuinboon


Tuinbonen, de tuin staat er vol mee! We zaaien het in het najaar als groenbemester, samen met spinazie. Groenbemesters zijn planten die je zaait met als doel de grond te verbeteren.

Tuinbonen doen dat op drie manieren: ze halen stikstof uit de lucht en brengen dat in de grond waar het opgenomen kan worden door de groenten die daar staan. En als ze uitgebloeid zijn kun je ze inwerken in de grond om de structuur te verbeteren, of als mulchlaag op de grond leggen. Zo verteert het groen door het bodemleven en komt het organisch materiaal in de grond. En door het bedekt houden van je grond met planten, voorkom je uitspoeling van goede voedingsstoffen uit de grond (en krijgt onkruid ook nog eens minder kans). Win-win-win dus!

En het grootste voordeel? Dat je al heel vroeg in het seizoen de eerste tuinbonen kunt oogsten, en dat zonder zwart bonenluis! De afgelopen week oogsten we kratten vol op de tuin en hebben we weer veel mensen blij kunnen maken met een portie vers geoogste tuinbonen!

De tuinboontjes liggen in een mooie grote peul op een zacht bedje, heel goed beschermd. Het schoonmaken is best nog een klusje, eerst haal je ze uit de peul (je knijpt in de peul, die daardoor openbreekt, en met je duim schuif je dan alle bonen eruit) en daarna, voor een extra lekker effect, dop je ze nog een keer. Maar dubbeldoppen is bij een verse tuinboon niet nodig, die is nog lekker zacht!

Zelf vind ik de combinatie met munt en citroen het lekkerst, bijvoorbeeld in een risotto, in een zomerse couscoussalade, of op een bruschette, deze keer met doperwten, ook vers van de tuin!!

Bruschetta met doperwten en tuinbonen (Jamie Oliver, Jamie’s Italië )

  • 1 ciabatta, in dikke plakken van ca 1 cm gesneden
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • Extra vierge olijfolie
  • Handje munt
  • Twee handen vol doperwten en tuinbonen (vers of diepvries), kort geblancheerd
  • Parmezaanse kaas of pecorino
  • Citroensap
  • Zout en peper

 

Rooster de plakken ciabatta, smeer ze in met de knoflookgeur en besprenkel met olijfolie.

Prak de doperwten en tuinbonen met de munt in een vijzel tot een papje. Rasp er een flinke handvol geraspte kaas door, meng met een scheut olijfolie en beetje citroensap en maak op smaak met zout en peper. Schep dit op de hete bruschetta en garneer met nog wat extra kaas en een blaadje munt.

Dit recept kan ook heel goed zonder kaas, voor een vegan én voordeliger variant. Door de citroen, knoflook, munt en misschien wat extra zout is het prima op smaak!