Samen sterker: Hoe de Voedseltuin de Voedselbank Rotterdam verrijkt met lokale oogst

In gesprek met Susan Vermunt over de samenwerking tussen de Voedseltuin en Voedselbank Rotterdam.

De Voedseltuin en de Voedselbank Rotterdam werken al sinds de opstart – alweer 14 jaar geleden – samen. Het begon allemaal met oogst brengen naar de Voedselbank loods, vervolgens naar de uitdeelpunten en later konden Voedselbank cliënten via strippenkaarten zelf verse groenten en kruiden ophalen. De samenwerking is inmiddels uitgegroeid tot een wekelijkse levering van seizoensgebonden producten aan de supermarkt van de Voedselbank op de Mathenesserweg 21b.

We spraken met Susan Vermunt die in haar rol als Bestuurslid Cliëntadministratie en Supermarkten bij de Voedselbank nauw betrokken is bij de bijzondere samenwerking.

Kun je ons wat meer vertellen over de samenwerking tussen de Voedseltuin en de Voedselbank supermarkt?  

Voor de Voedselbank supermarkt werken we nu drie jaar samen met de Voedseltuin. In eerste instantie startte de samenwerking met het uitdelen van strippenkaarten aan onze cliënten, waarmee ze zelf naar de Voedseltuin konden gaan om verse groenten en kruiden te halen. Later is dit veranderd, en nu brengt de Voedseltuin iedere week – in het seizoen bij voldoende aanbod – groenten en kruiden naar onze winkel. Ze voegen ook briefjes toe met informatie over de producten, wat handig is omdat sommige groenten niet bekend zijn bij onze cliënten.

Wat is de toegevoegde waarde van de oogst van de Voedseltuin voor – het aanbod van – de Voedselbank?

De Voedseltuin levert verse kruiden en minder bekende groenten die we zelf niet vaak in ons assortiment hebben. Het is een zeer welkome aanvulling op ons eigen aanbod. Het biedt onze cliënten extra’s en meer variatie in hun voeding.

Hoe wordt de oogst van de Voedseltuin ervaren/ontvangen door de cliënten van de Voedselbank? Zijn er specifieke reacties of verhalen die je kan delen?

De oogst wordt erg goed ontvangen! De groenten en kruiden worden vaak als extraatje meegegeven, maar ze zijn zo geliefd dat we goed moeten proportioneren om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen iets kunnen meenemen. Het is leuk om te merken dat cliënten en vrijwilligers af en toe ideeën en recepten uitwisselen, vooral als het gaat om minder bekende groenten zoals Nieuw-Zeelandse spinazie. Eerst werd die niet zo goed meegenomen, maar nu vinden veel cliënten het geweldig.

Wat zijn de grootste voordelen en uitdagingen in de samenwerking?

Een uitdaging is om de wensen van de cliënten af te stemmen op de groenten die worden gekweekt. We moeten soms ook uitleg geven over bepaalde groenten. Hier kunnen we wellicht nog wel wat verbeteren. Ik denk echter dat we elkaar versterken, omdat we beide mensen willen helpen die het wat minder hebben.

Wat motiveert en inspireert jou persoonlijk in het werk dat je doet, en hoe draagt de samenwerking met de Voedseltuin daaraan bij?

Ik draag graag mijn steentje bij aan de maatschappij. Het opzetten van onze drie supermarkten was een belangrijke bijdrage, en het maakt me blij om te zien dat cliënten met een mooie gevulde tas naar huis gaan. Als voedingskundige vind ik verse groenten en fruit essentieel, en de samenwerking met de Voedseltuin maakt het mogelijk om daar extra van uit te delen.

Hoe heeft jouw betrokkenheid bij de Voedselbank en de samenwerking met de Voedseltuin jouw kijk op thema’s als voedselverspilling en sociale rechtvaardigheid beïnvloed?

Voedselverspilling is een belangrijk thema bij de Voedselbank, en ik ben blij dat we hieraan bijdragen door zowel mensen te helpen als verspilling tegen te gaan. Met de komst van de supermarkten kunnen we dit nog beter beheersen.

Ik hoop dat we onze samenwerking nog lang kunnen voortzetten!

 

Foto: Oogst van de Voedseltuin voor de Voedselbank