Onze voedseltuin is geen gewone tuin, maar één waarbij de samenwerking tussen mens en natuur centraal staat. Doel is om een tuin te ontwikkelen die zich zelf kan onderhouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en er is plaats voor een grote verscheidenheid aan gewassen en organismen. De mogelijkheden van de grond wordt optimaal benut en dit komt ook het dierenleven (vogels, insecten, bodemleven, kleinere zoogdieren) ten goede. In deze blije natuur is de opbrengst voor de mens maximaal. De oogst bestaat niet alleen uit groenten en fruit, maar ook uit (geneeskrachtige) kruiden.
[h3 fancy=”true”]Een korte uitleg hoe en waarom de Voedseltuin de permacultuur filosofie hanteert.[/h3]
[one_half]
[dropcap style=”2″]1[/dropcap][h3] Een optimaal werkend ecosysteem[/h3]
Permacultuur werkt samen met de natuur in plaats van deze te manipuleren.
In een tuinontwerp wordt gestreefd naar een duurzame plaatsing van elementen binnen de context van een optimaal werkend ecosysteem. In dit systeem ondersteunt ieder element meerdere functies.
[/one_half]
[one_half_last]
[dropcap style=”2″]2[/dropcap][h3]Duurzame ontwikkeling van mens en tuin[/h3]
Samenwerking tussen mens en natuur staat centraal.
De intensieve betrokkenheid van de medewerker creëert zowel een gezonde eetbare tuin, als ook een gezonde kijk op zichzelf als waardevol persoon in de samenleving. Beiden staan garant voor een duurzame ontwikkeling.
[/one_half_last]
[one_half]
[dropcap style=”2″]3[/dropcap][h3]Sociale en natuurlijke processen[/h3]
Permacultuur richt zich in eerste instantie op het ecosysteem en de processen in de natuur. Ze is als praktische filosofie interessant en effectief als het gaat om het vinden van je eigen plek in een samenleving. Permacultuur en het werken op de Voedseltuin zijn als de maatschappij. Het aanleggen en ontwikkelen van de tuin is een doorlopend proces van observatie, logica, kennis opdoen, ervaren, falen en bijslijpen, net als in het leven.
De Permacultuur beschouwt de sociale processen als analoog aan de natuurlijke processen.
[/one_half]
[one_half_last]
[dropcap style=”2″]4[/dropcap][h3]Help mensen zichzelf te helpen[/h3]
De stichting Voedseltuin Rotterdam wil benadrukken dat zowel de mens als de natuur centraal staan in het project. De mens is onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving. Wij willen mensen helpen zichzelf te helpen en elkaar te helpen, waardoor ze ook hun omgeving kunnen gaan helpen.[/one_half_last]
.