4 December Workshop Biomeiler op de Voedseltuin

Onder leiding van Stichting Biomeiler Nederland gaan we een biomeiler bouwen op de Voedseltuin. Die biomeiler gaat onze containerhome straks van warmte voorzien. Hoe dat werkt? Dat ga je hands on ervaren in deze workshop. Je leert alle vaardigheden om straks op kleinere schaal je eigen biomeiler te bouwen en zo je huis, schuur of kas op een verantwoorde wijze te verwarmen.
De warmte die nodig is voor de containerhome kan geleverd worden door compostering van hout in een biomeiler. Om dat mogelijk te maken bouwen we een grote biomeiler met een doorsnede van 8 meter en ruim 150m3 houtsnippers. De bedoeling is dat deze biomeiler 6 tot 8kW warmte gaat leveren. Om je een idee te geven: dat is genoeg om elke maand meer dan 1000 badkuipen te vullen met warm water.
Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60°C) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is heel simpel en low-tech, maar in de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Deze workshop wordt georganiseerd i.s.m. stichting Biomeiler om de beschikbare kennis en ervaring te verspreiden.

Tijdens de workshop bouwen we zelf in één dag de biomeiler. Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film “warmte uit de natuurlijke kringloop” met een praktische toelichting. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. We beginnen met koffie/thee en er wordt gezorgd voor lunch.
09.00 uur ontvangst
09.15 uur Introductie, film “warmte uit compost” en uitleg plus taakverdeling
10.00 uur begin bouw
12.00 uur lunch
13.00 uur vervolg bouw
15.00 uur lezing over biomeilers internationaal en mogelijkheid tot vraagstelling
16.00 uur laatste puntjes op de i met aansluitend drankje
Met een biomeiler produceer je in twee jaar tijd een hoogwaardige houtcompost. Je werkt zo dus ook mee aan de productie van natuurlijke voeding voor onze planten!Het duurt enkele dagen voordat de biomeiler op temperatuur is, maar we maken een week van te voren alvast een klein hoopje zodat de deelnemers de vrijkomende warmte op de dag zelf ook kunnen voelen.
De kosten voor deze workshop zijn € 75,-, inclusief alles 
We hebben één plek beschikbaar voor iemand die de workshop niet kan betalen, maar in ruil daarvoor wil assisteren die dag.
Met opgaaf van reden, kan bekeken worden of er een korting op de inschrijfprijs mogelijk is.
Aanmelding voor de workshop: stuur een mail met je naam en telefoonnummer naar info@voedseltuin.com. Geen mail, is geen aanmelding.