Wat gebeurt er op de Tuin

Na een lange droge zomer kregen we een lange warme herfst, met voldoende regen, dus de tuin stond er de afgelopen weken nog prachtig groen bij! Naast de groenten, groeide ook het onkruid goed, dus er was voldoende te doen in de tuin! 

We ruimden de uitgebloeide bonen en hekwerken op, haalden de laatste netten weg. We zaaiden de laatste bladgroenten en plantten de spitskolen en bloemkolen voor onze weeuwenteelt (je weet wel, herfstteelt in een tunnelkas, die we over de bedden spannen, net als afgelopen jaar). Ook de tuinbonen hebben we al gezaaid en uitgeplant, samen met de spinazie zaaien we die in de herfst en winter breed uit in de tuin, als ‘groenbemester’ voor meer stikstof voor komend seizoen.

Foto: Anna Plomp

Nu de dagen kouder worden, is er meer behoefte aan stevige buitenklussen. Dus schoffelen we de paden en voorzien ze van een nieuwe laag houtsnippers, een pittige klus waar je lekker warm van blijft! Ook snoeien we de bramen, die flink zijn uitgegroeid de afgelopen jaren, een keer goed terug. Hopelijk levert dat komend jaar weer een frisse bramen strook op met lekker veel vruchten!

Binnen hebben we ook voldoende klussen. De zaden die we geoogst en gedroogd hebben, worden uitgezocht en in zakjes gedaan. Die komen in onze ruilkast of komend voorjaar weer op onze eigen zadenruil markt, Seedy Sunday! De duindoorn die we ingevroren hebben, maken we in totduindoorn elixer, een zeer vitaminerijke weerstandsbooster! En de gedroogde kruiden, salie, en verveine, verpakken we in zakjes, als thee, en de lavendel voor tussen je linnengoed. Binnenkort allemaal bij ons in het  winkeltje!

Foto: Meriam Beek