Vrijwilliger In Beeld: Patricia

PATRICIA IS EEN ECHTE DUIZENDPOOT MET EEN RIJK ARBEIDSVERLEDEN, EEN BREDE INTERESSE EN AARDIG WAT DIPLOMA’S OP ZAK. NADAT ZIJ RUIM 20 JAAR OP KANTOOR HAD GEWERKT, ZAT ZIJ ZONDER WERK EN ONTDEKTE BIJ TOEVAL DE VOEDSELTUIN.

Vol met anekdotes en verhalen vertelt zij enthousiast en struikelt bijna over haar woorden: “Vroeger was hierachter in het Keilepand een kringloopwinkel waar ik oude grammofoonplaten kocht. Daar ontmoette ik op een dag toevallig vrijwilligster Marianne, die erg enthousiast over de Voedseltuin vertelde. Ik heb vervolgens de toenmalige tuincoördinator gebeld en ben gelijk begonnen. Dit is inmiddels alweer 7 jaar geleden. Op mijn eerste dag zag ik rijen vol Paksoi staan en ik dacht: verrek dat groeit gewoon in Nederland.” Ze lacht en vertelt verder over wat ze allemaal ‘op de tuin’ geleerd heeft. Van composteren tot het herkennen van geneeskrachtige kruiden en eetbare bloemen. Ook heeft ze via de Voedseltuin een cursus biologisch tuinieren kunnen volgen. Daarna behaalde ze, via de Tafel van Zeven, een ketenpartner van de Voedseltuin, een horecadiploma.

“Ik krijg veel kansen en grijp die graag aan. Ik werk nu als uitzendkracht in de horeca en ik ben, als ervaringsdeskundige, betrokken bij ‘Warm R’dam Rof- fabriek’. Dit is ook een ketenpartner van de Voedseltuin. Warm Rotterdam komt op voor de armoede en geeft een keurmerk af aan organisaties die so- ciaal incasseren. Ook werk ik als vraagbaak in een wijkcentrum. Tijdens de lockdown heb ik een opleiding communicatie & coaching gevolgd. Ik kijk nog hoe ik dat in kan gaan zetten. Wat ik echt belangrijk vind is dat bedrijven ver- beteringen aanbrengen op het gebied van sociaal ondernemen en diversiteit. De Voedseltuin doet dat ook.

Door mijn verschillende werkzaamheden ben ik momenteel incidenteel ‘op de tuin’ maar ik ben er nog steeds graag. Ik vind het heel fijn om anderen blij te kunnen maken met onze oogst. De permacultuur gaat natuurlijk veel verder dan alleen het groen. Het is observeren van de onderlinge verhoudingen tussen mens, aarde, planten en diertjes en meebuigen met de natuur. Dit hoort bij de Voedseltuin.”

 

foto: Judith de Rond / Studio La Ronda
Interview: Monique van der Burg