Tom’s Tuintip: Laat de brandnetel staan!

Brandnetel
Foto: Paul Morley via unsplash

Iedereen kent het wel, weer die vervelende brandnetel in je tuin. Bij ons op de tuin is dat niet anders. Door de plant te gebruiken, beperk je hem een beetje op plekken waar je hem liever niet wilt. Op de Voedseltuin maken we er bijvoorbeeld brandnetelsoep van, drogen we het voor de thee en maken we er in het voorjaar brandnetelgier van om onze bodem te voeden en plantjes gezond te houden.

Na dit vele oogsten staat hij er alsnog in overvloed, maar dat vinden wij niet erg! De brandnetel is namelijk een plant waar veel insecten dol op zijn. Het is voor veel insecten zelfs het enige wat ze eten in de periode dat ze larve zijn. Voor een ander groot gedeelte van de insecten is de brandnetel hun favoriete maaltje. Dat komt omdat brandnetel niet alleen voor ons heel erg gezond is, maar ook voor larven. Het is eiwitrijk en door die eiwitten groeien larven snel uit tot bijvoorbeeld een sterke vlinder.

Als er geen brandnetel te vinden is, nemen ze ook wel genoegen met iets anders in je tuin, zoals bijvoorbeeld je fruitbomen. Dit kan weer ten koste gaan van je oogst. Dus des te meer ruimte je over laat voor brandnetels, des te kleiner de kans is dat ze op je fruitbomen gaan zitten!