Thea Bongertman, Vriend van de Voedseltuin

Thea Bongertman, VRIEND van de Voedseltuin

Thea over de Voedseltuin: ‘Het vergroenen van de stad en samen voedsel produceren voor mensen die het minder hebben. Dat is toch geweldig.’


De vriendenkring van de Voedseltuin wordt elk jaar groter. En dat is goed nieuws! Onze Vrienden dragen met een kleine bijdrage bij aan de toekomst van de tuin. Daarom zetten wij onze Vrienden graag in het zonnetje.

Vandaag is de eer aan Thea Bongertman die sinds 2020 ‘Vriend van de Voedseltuin’ is. Na 30 jaar vooral in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt als ontwikkelingswerker, keerde Thea in 2019 terug naar Nederland. Met de Voedseltuin vrijwel letterlijk in haar achtertuin, maakte ze kennis met de tuin en was meteen verkocht aan dit ‘sociale en enorm sympathieke initiatief’. Want na zoveel jaren te wonen en werken in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië, was het voor haar toch wennen en een uitdaging om opnieuw haar plek te vinden in Nederland. 


Thea zat in 2019 tussen twee banen in. Haar zoektocht naar meer aansluiting en de wens om echt iets terug te doen voor haar nieuwe buurt bracht haar bij de Voedseltuin. Twee dagen per week stak ze de handen uit de mouwen en ontwikkelde ze groene vingers. Het herbedekken van de paden en oogsten waren haar favoriete taken. Ze leerde daarbij alles over de verschillende soorten groentes en ontdekte groentes waar ze nog nooit van had gehoord, zoals zwarte kool. Het idee van het helpen vergroenen van de stad en samen voedsel produceren voor mensen die het minder hebben gaf Thea enorme voldoening. Tegelijkertijd ontmoette ze veel nieuwe mensen. Deze sociale aansluiting hielp haar om weer te aarden in haar buurt.


Haar mooiste herinnering aan de tuin? Dan komen de gezamenlijke kookmiddagen direct ter tafel. Thea heeft alleen maar goede herinneringen aan alle heerlijke recepten en de bijbehorende gezelligheid. Maar ook de saamhorigheid op de verdrietige momenten, zoals het plotse afscheid van vrijwilliger Menno. Hoe op een herdenkingsbijeenkomst iedereen samenkwam op te tuin en waardevolle herinneringen met elkaar en de familie deelde, dat maakte een enorme indruk op haar. En dát is precies wat de Voedseltuin zo bijzonder maakt. 


Dus ook toen Thea in 2020 bij haar nieuwe baan startte bleef ze actief betrokken bij de Voedseltuin. Zo hielp ze onder andere met het inpakken van kerstpakketten voor alle Vrienden van de tuin. Gezien Thea inmiddels minder tijd had om fysiek de handje uit de mouwen te steken, besloot ze Vriend te worden. Zo kon ze de Voedseltuin blijven steunen en met een kleine maandelijkse bijdrage de Voedseltuin een warm hart toedragen.

Tot slot; Thea wilt graag een grote pluim geven aan het team dat zorgt voor de geweldige coördinatie en communicatie met de vrijwilligers. Dank voor deze waardering Thea!

 

Draag jij net als Thea de Voedseltuin een warm hart toe? Word ook Vriend van de tuin, al vanaf 2 euro per maand. Klik hier voor meer info!