Slimme verlichting in Voedseltuin M4H

Midden in M4H, tussen Atelier Van Lieshout, de Keilewerf, Studio Roosegaarde en het Keilepand, ligt sinds 2011 de Voedseltuin. Stichting Voedseltuin Rotterdam is opgericht met als doel de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel. Met de hulp van vrijwilligers wordt er op een terrein van 7000 m2, op de gedempte Keilehaven groente en fruit gekweekt. Het is een leer- en praktijktuin voor mensen in een kwetsbare situatie op de arbeidsmarkt, en voor mensen die zich graag samen met hen willen inzetten voor een groene en gezonde stad. Vanaf vandaag heeft de Voedseltuin een ‘slim’ verlichtingssysteem.

Innovatie

De Voedseltuin is ontworpen door Lola Landscape Architects en is geen gewone tuin, maar één waarbij de samenwerking tussen mens en natuur centraal staat. In de Voedseltuin worden principes uit de permacultuur toegepast en het ook het ontwerp van de tuin is daarop aangepast. Permacultuur is een door de mens ontworpen ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en zich richt op zelfvoorzienende land- en tuinbouw. Cirkels, kringlopen en randen spelen daarbij een grote rol. In de Voedseltuin zijn dat de voedselvelden: cirkel- of ovaalvormige velden waarin groenten, fruit en compost zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en er is plaats voor een grote verscheidenheid aan gewassen en organismen.


Publieke functie

De gemeente heeft door de Voedseltuin een centraal pad aangelegd, wat samen met de naastgelegen beeldentuin van atelier Van Lieshout zorgt voor een meer publiek karakter. De Voedseltuin transformeert zich tot een publiek park wat door steeds meer gebruikers van het gebied wordt gewaardeerd.

Slimme verlichting

Vanaf vandaag is het centrale pad door de Voedseltuin ‘slim’ verlicht. Deze verlichting is ontwikkeld door Spark Design (gevestigd in de Vertrekhal in M4H) en wordt geleverd door Sustainder. De armaturen kunnen in de toekomst worden voorzien van een groot scala aan sensoren. Denk hierbij aan sensoren die informatie inwinnen over luchtkwaliteit, geluid, verkeersintensiteit en weersomstandigheden. Het is ook mogelijk een verlichtingsprogramma te installeren wat zich automatisch aanpast aan de omgeving. Op deze manier draagt de verlichting bij aan de visie op een ‘Smart City’, die de gemeente Rotterdam voor ogen heeft.

Sponsor

Diverse partijen, zoals de huurders van het naastgelegen Keilepand, en HIWA hebben inmiddels een voedselcirkel van de tuin geadopteerd. Hiermee is de helft van het beoogde aantal cirkels aangelegd. Wil je ook de aanleg van een voedselcirkel sponsoren? Kijk op www.voedseltuin.com.