Vriend van de Voedseltuin: Marieke de Hoop

Papiermaker en kunstenaar

In 1997 kwam ik in Rotterdam wonen en sinds die tijd kom ik ook al op de Voedseltuin. Ik kwam in west terecht en kreeg hier kinderen, in het ‘slechte deel’ van de stad. We voelden ons altijd betrokken bij de wijk – mensen zeggen dat ze hun papiertjes niet op straat moesten gooien – dat ‘eigenaarschap’ waar iedereen het altijd over heeft. Ik denk dat ik me daarom ook wel interesseerde voor dit deel van west.

Vroeger deed ik voor de Sovon een vogeltelling hier. Er was hier nog níks, gewoon leeg. Je kon er ook moeilijk komen, wat nu het Dakpark is, was toen een rangeerterrein. Echt een rauwe plek, maar je kon wel lekker je hond uitlaten. De rafelrand van de stad.

Toen de Voedseltuin werd opgericht en ingericht begon ik meer met permacultuur te werken, en hoe je van groenafval papier kunt maken. Ik zat met mijn papiermakerij in Chefaro, hiernaast dus. Ik vroeg de buren van de Voedseltuin of ik hun afval mocht gebruiken. “Sorry, maar bij permacultuur is er geen afval”, kreeg ik te horen. Maar ik wist via via, Patricia en Rachnild, toch met groepen van de Voedseltuin papier te maken met workshops. Dat voedseltuinpapier heb ik nog wel ergens liggen.

Ik kwam altijd wel even langs en even kijken hoe we konden samenwerken. Ook een tijdje als vrijwilliger. Ik heb als manterzorger gewerkt, en voor mij was de dinsdagochtend op de Voedseltuin een heel fijn moment om van zorger terug te komen naar mijn eigen werk. Een rustgevende tussenstop, die ook sociaal en divers is. Supertof. En ik ben meteen Vriend geworden toen het kon. Dat blijf ik tot het einde, door dik en dun. Dat hoort bij vriendschap, toch? Die is wederzijds trouwens. Toen ik het nodig had, was deze plek er voor mij om buiten bezig te zijn. De bezoekjes die ik breng, inspireren me nog steeds.

Ik zit hier nu bijvoorbeeld naar de ramen te kijken… Ik ben bezig met aspergeschillen. Daar krijg je mooi halfdoorschijnend papier van, met vormen en structuren erin. Ik experimenteer met allerlei andere groentevezels erin. Schillen en stengels zijn te vezelrijk voor ons om te eten, maar dat is precies goed voor papier. Broccoli en bonen en brandnetels. Krijg je heel mooie effecten van. Maar de ramen dus, zijn het perfecte formaat voor mijn vellen! En als de wijnranken een beetje doorgroeien, is het licht ook precies goed. Ik ga weer even praten met Tineke, misschien kunnen we samen wat maken.

 

Het werk van Marieke de Hoop kun je bekijken op haar website: papiermakerijdehoop.nl. Volg op instagram @PapierLabRotterdam om op de hoogte te blijven.