‘De biodiversiteit van de Voedseltuin is erg belangrijk’

De Voedseltuin heeft de droge zomer van dit jaar goed overleefd. De oogst is iets minder maar de meeste gewassen hebben het goed doorstaan. Er wordt nu volop geoogst. ‘Het weer is echter wel onstuimig, we hebben ook al nachtvorst gehad begin oktober’, aan het woord is tuincoördinator Max de Corte.

Weerbarstig weer
In de filosofie en de aanpak van de Voedseltuin zit dat de tuin zo goed mogelijk bestendigd is tegen de weersveranderingen. Het waterbergend vermogen van de aarde wordt o.a. verhoogd door natuurlijke toevoeging van compost, houtsnippers en blad. De planten die hierop groeien zijn gezonder en hoe gezonder het gewas hoe beter bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden.
De Corte: ‘Ook door de biodiversiteit, we hebben denk ik wel 100 verschillende gewassen, spreiden wij onze risico’s. Hierdoor hebben we altijd opbrengst. Ook werken we veel met vaste planten. Het voedselbos, met o.a. de fruit- en de notenbomen, is hier een goed voorbeeld van. Uitgangspunt is de balans in het ecosysteem. We laten de natuur zo goed mogelijk haar gang gaan en sturen waar dit nodig is. Zo zorgen de lieveheersbeestjes voor het verminderen van luizen en eten de padden en egels de slakken op. We produceren nog niet het hele jaar rond maar dit is wel straks de bedoeling’.

Watervoorziening
De oproep aan alle betrokkenen om met een eigen gieter de tuin te komen bewateren behoort al tot het verleden. Hoe romantisch dit ook was. Er is inmiddels hard gewerkt aan de infrastructuur wat resulteerde in de bouw van een grote watertank, voor opvang van regenwater, en de aanleg van een waterleiding. Ook is er elektra aangelegd. Komende winter wordt er nog een retentievijver gegraven, waar overtollig regenwater vanuit de tank naartoe kan stromen. Deze retentievijver komt weer in verbinding te staan met een natuurlijke vijver die de bodem van water kan voorzien.
De Corte vervolgt: ‘De ontvangst van gasten kunnen we straks ook goed verzorgen inclusief catering, sanitaire voorziening etc. Ons containerhome, met prachtig uitzicht op de tuin, is een goede locatie voor vergaderingen en bijeenkomsten. We bouwen, daaraan grenzend, een mooi terras met een pergola, bankjes en bloembakken waardoor het verblijf nog aangenamer wordt. Laat de gasten maar komen!’