Vlierbloesemsiroop

De vlierbloesem is er weer! Op het moment dat je dit leest, is de bloesem misschien al vergaan maar dan is dit recept alvast voor volgend jaar.

Pluk de vlierbloesem op een zonnige en droge ochtend, dan is de geur en de smaak het sterkst. Als je aan het plukken bent, pluk dan niet alle s. De bloesem wordt intensief bezocht door bestuivende insecten en in het najaar worden de bessen gegeten door de vogels. Of laat de bloesem staan om in het najaar zelf bessen te kunnen oogsten.

Als je voldoende bloesem geoogst hebt, doe je het in een pan met ruim water, zorg ervoor dat de bloesem ruim onder water staat. (Het kan handig zijn te meten hoeveel water je erbij doet, dat scheelt later werk) Laat het ongeveer 24 uur in een donker en koel hoekje staan.

Na 24 uur zeef je de bloesem eruit, dit kun je vaker doen en je kunt het zelfs met een kaasdoek zeven, dit ligt er maar net aan wat je zelf fijn vind. Ik zeef het altijd maar één keer om de bloesem eruit te krijgen, maar dan krijg je wel siroop met stuifmeel. Naar mijn idee laat dat vooral zien dat je het echt zelf gemaakt hebt en dat het puur natuur is.

Doe het gezeefde water in een pan en voeg per liter water ongeveer 1 kilo suiker toe, in dit recept is er gebruik gemaakt van rietsuiker, vandaar dat de siroop iets donkerder is geworden. Zet de pan op het vuur en voeg ook nog citroensap toe voor de conservering. Sommige mensen gebruiken liever citroenzuur maar ik heb gemerkt dat citroensap net zo goed werkt. Laat de siroop net niet koken en roer totdat de suiker volledig is opgelost. Giet het mengsel vervolgens in glazen flesjes.